Close Ask the doctor popup form

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η επικοινωνία σας είναι εμπιστευτική. Η ομάδα των ιατρών/συντονιστών εξωσωματικής γονιμοποίησης θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

    Παρέχουμε πλήρη αξιολόγηση της ανδρικής γονιμότητας σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό κάθε ασθενούς και σύμφωνα με τα κριτήρια της 6ης έκδοσης του ΠΟΥ.

     

    Πιο συγκεκριμένα:

    • Βασική εξέταση σπέρματος που περιλαμβάνει:

      • μακροσκοπική εξέταση και δειγματοληψία για καλλιέργεια σπέρματος
      • μικροσκοπική έρευνα
    • Εκτεταμένη ανάλυση (δείκτης κατακερματισμού DNA σπέρματος – DFI, γενετικός έλεγχος για παράγοντες ανδρικής υπογονιμότητας κ.λπ.)
    • Προηγμένη ανάλυση (εξέταση σπερματικού οξειδωτικού στρες και αντιδραστικών μορφών οξυγόνου – sORP, ανάλυση σπέρματος με τη βοήθεια υπολογιστή – CASA κ.λπ.)

     

    Σύμφωνα με την 6η έκδοση του ΠΟΥ (2021), η βασική εξέταση σπέρματος είναι ο πρώτος και κοινός έλεγχος για τους άνδρες. Οι πλέον συνιστώμενες και σημαντικές (μακρο- και μικροσκοπικές) παράμετροι που πρέπει να αξιολογούνται είναι: 

    • Όγκος σπέρματος
    • ρευστοποίηση
    • εμφάνιση
    • ιξώδες
    • pH
    • συγκέντρωση
    • κινητικότητα
    • μορφολογία
    • παρουσία άλλων κυττάρων

    * Όλα σύμφωνα με την 6η έκδοση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 2021.

     

    Εξέταση δείκτη κατακερματισμού DNA σπερματοζωαρίων (DFI)

     

    Ο κατακερματισμός του DNA του σπέρματος (DFI) είναι μία από τις πιο συχνές διαταραχές που επηρεάζουν το ανδρικό γενετικό υλικό.

     

    Η εξέταση κατακερματισμού του DNA του σπέρματοςανήκει στην εκτεταμένη ανάλυση σπέρματος και είναι μια μοριακή τεχνική που ανιχνεύει το ποσοστό των σπερματοζωαρίων με κατακερματισμένο – κατεστραμμένο υλικό. Αυτά τα σπερματοζωάρια έχουν εισέλθει στη διαδικασία της απόπτωσης (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος), η οποία στην πραγματικότητα είναι μια φυσιολογική διαδικασία που ακολουθείται από όλα τα κύτταρα κάθε ζωντανού οργανισμού. Τα υπογόνιμα άτομα, ωστόσο, έχουν υψηλότερο ποσοστό αποπτωτικών σπερματοζωαρίων από ό,τι ο γόνιμος πληθυσμός.


    Ο κατακερματισμός του DNA του σπέρματος έχει συσχετιστεί με μειωμένα ποσοστά γονιμοποίησης και ποιότητας εμβρύων, με μειωμένα ποσοστά εγκυμοσύνης, με αυξημένα ποσοστά αποβολών και αυξημένη πιθανότητα αυτόματης αποβολής ή πρόωρου τερματισμού της εμβρυϊκής ανάπτυξης.

     

    Κατηγοριοποιούμε τον κατακερματισμό του DNA του σπέρματος (DFI) σε τρεις ομάδες:

    • 0-15%: Χαμηλός δείκτης κατακερματισμού DNA σπέρματος – Υψηλή ικανότητα γονιμοποίησης
    • 16-30%: Μέτριος δείκτης κατακερματισμού DNA σπέρματος – Μέτρια ικανότητα γονιμοποίησης
    • >30%: Υψηλός δείκτης κατακερματισμού του DNA σπέρματος – Χαμηλή ικανότητα γονιμοποίησης

    Αιτίες για το δείκτη κατακερματισμού του DNA σπέρματος:

    Πολλές αιτίες μπορούν να αυξήσουν τον κατακερματισμό του DNA, όπως η υψηλή θερμοκρασία, τα καυτά λουτρά, το έντονο κάπνισμα, η μακροχρόνια χρήση στεροειδών, η παχυσαρκία, η ανθυγιεινή διατροφή κ.λπ.)

     

    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ το 2021,  οι εξελιγμένες δοκιμές ανάλυσης περιλαμβάνουν
    Δείκτη σπερματικού οξειδωτικού στρες (OS) μια γνωστή κατάσταση που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα.Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι το οξειδωτικό στρες (OS)  μπορεί να διαδραματίζει ανεξάρτητο ρόλο στην αιτιολογία της ανδρικής υπογονιμότητας, καθώς το 30%-80% των υπογόνιμων ανδρών έχουν αυξημένα επίπεδα αντιδραστικών μορφών οξυγόνου στο σπέρμα.

     

    Το οξειδωτικό στρες (OS) μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα μέσω διαφόρων μονοπατιών, συμπεριλαμβανομένης της παρεμβολής στη χωρητικότητα και της πιθανής βλάβης της μεμβράνης και του DNA του σπέρματος, η οποία μπορεί να μειώσει τη δυνατότητα γονιμοποίησης του σπέρματος. 

    Προτείνουμε τον όρο ανδρική υπογονιμότητα οξειδωτικού στρες (Male Oxidative Stress Infertility) ή MOSI, ως έναν νέο περιγραφικό όρο για τους υπογόνιμους άνδρες με μη φυσιολογικά χαρακτηριστικά σπέρματος και οξειδωτικό στρες (OS), συμπεριλαμβανομένων πολλών ασθενών που προηγουμένως είχαν ταξινομηθεί ως ασθενείς με ιδιοπαθή ανδρική υπογονιμότητα. Με την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση και κατανόηση της ανδρικής υπογονιμότητας οξειδωτικού στρες (MOSI) ως ξεχωριστής διάγνωσης ανδρικής υπογονιμότητας, οι μελλοντικές ερευνητικές προσπάθειες μπορούν να διευκολύνουν την ανάπτυξη τεκμηριωμένων θεραπειών που στοχεύουν στην υποκείμενη αιτία της.

    Αιτίες για το οξειδωτικό στρες του σπέρματος:

    Όσον αφορά τον κατακερματισμό του DNA, πολύ πολλές αιτίες μπορούν να ενοχοποιηθούν για την ανισορροπία του οξειδωτικού στρες, όπως το βαρύ κάπνισμα, η φαρμακευτική αγωγή, το αλκοόλ, τα προβλήματα υγείας (π.χ. διαβήτης, ορισμένοι τύποι καρκίνου, προστατίτιδα, φλεγμονές) και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με το ανδρικό σύστημα αναπαραγωγής.

     

    The  Ηεξέταση οξειδωτικού στρες σπέρματος πραγματοποιείται στο Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών, μέσω μιας εξειδικευμένης συσκευής που χρησιμοποιείται στο ανδρολογικό εργαστήριό μας.


    Η εξέταση πραγματοποιείται σε δείγμα σπέρματος, με περιοριστική παράμετρο την παρουσία επαρκούς αριθμού σπερματοζωαρίων (συγκέντρωση σπέρματος > 1 εκατομμύριο σπερματοζωάρια/ml).

    Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ανδρική υπογονιμότητα;

    Πόσες ημέρες αποχής είναι ιδανικές για μια αντιπροσωπευτική ανάλυση σπέρματος;

    Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, 3-5 ημέρες αποχής είναι ο συνιστώμενος χρόνος πριν από την ανάλυση σπέρματος. Ο όγκος του σπέρματος και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων (συγκέντρωση) αυξάνονται μετά την περίοδο αυτή, αλλά από την άλλη πλευρά, η κινητικότητα (κίνηση) και η μορφολογία των σπερματοζωαρίων μειώνονται σημαντικά μετά από 7-10 ημέρες. Γι’ αυτό και τα πρόσφατα βιβλιογραφικά δεδομένα δείχνουν ως πιο αντιπροσωπευτικό το αποτέλεσμα, όταν η περίοδος αποχής δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες.

    Μπορεί το άγχος να επηρεάσει την ανάλυση σπέρματος;

    Οι παράγοντες του στρες μπορούν σαφώς να επηρεάσουν μια ανάλυση σπέρματος και μελέτες έχουν παρατηρήσει ακόμη και μείωση της συγκέντρωσης του σπέρματος κατά 39% και της κινητικότητας κατά 48%, που σχετίζονται με το στρες της παραγωγής ενός δείγματος. Γι’ αυτό στο Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών διαθέτουμε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο για να μειώσουμε κάθε πιθανό παράγοντα άγχους κατά τη διάρκεια της κάθε διαδικασίας γονιμότητας!

    Στο Κέντρο IVF Αθήνας, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση και η προσαρμοσμένη θεραπεία είναι τα κλειδιά για την επιτυχία κάθε διαδικασίας γονιμότητας!

    Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις και να συζητήσουμε μαζί σας.