Παρέχουμε πλήρη αξιολόγηση της ανδρικής γονιμότητας σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό κάθε ασθενούς και σύμφωνα με τα κριτήρια της 6ης έκδοσης του ΠΟΥ.
Πιο συγκεκριμένα:
- Βασική εξέταση σπέρματος που περιλαμβάνει:
- μακροσκοπική εξέταση και δειγματοληψία για καλλιέργεια σπέρματος
- μικροσκοπική έρευνα
- Εκτεταμένη ανάλυση (δείκτης κατακερματισμού DNA σπέρματος – DFI, γενετικός έλεγχος για παράγοντες ανδρικής υπογονιμότητας κ.λπ.)
- Προηγμένη ανάλυση (εξέταση σπερματικού οξειδωτικού στρες και αντιδραστικών μορφών οξυγόνου – sORP, ανάλυση σπέρματος με τη βοήθεια υπολογιστή – CASA κ.λπ.)
Σύμφωνα με την 6η έκδοση του ΠΟΥ (2021), η βασική εξέταση σπέρματος είναι ο πρώτος και κοινός έλεγχος για τους άνδρες. Οι πλέον συνιστώμενες και σημαντικές (μακρο- και μικροσκοπικές) παράμετροι που πρέπει να αξιολογούνται είναι:
- Όγκος σπέρματος
- ρευστοποίηση
- εμφάνιση
- ιξώδες
- pH
- συγκέντρωση
- κινητικότητα
- μορφολογία
- παρουσία άλλων κυττάρων
* Όλα σύμφωνα με την 6η έκδοση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 2021.
Εξέταση δείκτη κατακερματισμού DNA σπερματοζωαρίων (DFI)
Ο κατακερματισμός του DNA του σπέρματος (DFI) είναι μία από τις πιο συχνές διαταραχές που επηρεάζουν το ανδρικό γενετικό υλικό.
Η εξέταση κατακερματισμού του DNA του σπέρματοςανήκει στην εκτεταμένη ανάλυση σπέρματος και είναι μια μοριακή τεχνική που ανιχνεύει το ποσοστό των σπερματοζωαρίων με κατακερματισμένο – κατεστραμμένο υλικό. Αυτά τα σπερματοζωάρια έχουν εισέλθει στη διαδικασία της απόπτωσης (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος), η οποία στην πραγματικότητα είναι μια φυσιολογική διαδικασία που ακολουθείται από όλα τα κύτταρα κάθε ζωντανού οργανισμού. Τα υπογόνιμα άτομα, ωστόσο, έχουν υψηλότερο ποσοστό αποπτωτικών σπερματοζωαρίων από ό,τι ο γόνιμος πληθυσμός.
Ο κατακερματισμός του DNA του σπέρματος έχει συσχετιστεί με μειωμένα ποσοστά γονιμοποίησης και ποιότητας εμβρύων, με μειωμένα ποσοστά εγκυμοσύνης, με αυξημένα ποσοστά αποβολών και αυξημένη πιθανότητα αυτόματης αποβολής ή πρόωρου τερματισμού της εμβρυϊκής ανάπτυξης.
Κατηγοριοποιούμε τον κατακερματισμό του DNA του σπέρματος (DFI) σε τρεις ομάδες:
- 0-15%: Χαμηλός δείκτης κατακερματισμού DNA σπέρματος – Υψηλή ικανότητα γονιμοποίησης
- 16-30%: Μέτριος δείκτης κατακερματισμού DNA σπέρματος – Μέτρια ικανότητα γονιμοποίησης
- >30%: Υψηλός δείκτης κατακερματισμού του DNA σπέρματος – Χαμηλή ικανότητα γονιμοποίησης