Close Ask the doctor popup form

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η επικοινωνία σας είναι εμπιστευτική. Η ομάδα των ιατρών/συντονιστών εξωσωματικής γονιμοποίησης θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

    ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

    Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι μια διαδικασία που δίνει στα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπαραγωγής την ευκαιρία να γίνουν γονείς. Η συνεχής έρευνα και οι εξελίξεις στον τομέα αυτό καθιστούν όλο και πιο πιθανό ένα θετικό αποτέλεσμα.

     

    Ωστόσο, η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια διαδικασία που είναι ψυχολογικά εξαντλητική και για τους δύο συντρόφους. Ένα ζευγάρι που στρέφεται στην εξωσωματική γονιμοποίηση για να πραγματοποιήσει το όνειρό του να αποκτήσει παιδί είναι συνήθως ήδη ψυχικά εξαντλημένο από μήνες ή και χρόνια ανεπιτυχών προσπαθειών. Αυτό επιδεινώνεται από το άγχος και τους φόβους που περιβάλλουν τις διαδικασίες και το αποτέλεσμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και από την επίδραση που θα έχουν αναπόφευκτα οι ορμονικές αλλαγές στην ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας. Επιπλέον, όταν η υπογονιμότητα εντοπίζεται ως αποτέλεσμα του ενός από τους δύο συντρόφους, είναι πολύ πιθανό να αποδοθούν ευθύνες, ακόμη και υποσυνείδητα, στον άλλο σύντροφο. Αυτό θέτει τη σχέση σε μεγάλο κίνδυνο.

     

    Η ψυχολογική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι εξαιρετικά επωφελής για τους ακόλουθους λόγους:

    • Και οι δύο σύντροφοι βοηθούνται στη διαχείριση του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων τους μέσω της εκπαίδευσης σε διάφορες τεχνικές χαλάρωσης.
    • Η σχέση του ζευγαριού οχυρώνεται απέναντι στους διάφορους στρεσογόνους παράγοντες της κατάστασης στην οποία βρίσκεται.
    • Σε περίπτωση ανεπιτυχούς κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης ή απώλειας εγκυμοσύνης γίνεται αποτελεσματικότερη επεξεργασία των συναισθημάτων θλίψης και αδυναμίας, δίνοντας στο ζευγάρι τη δύναμη να συνεχίσει τις προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης μέχρι να επιτύχει το στόχο του.
    • Το ζευγάρι έχει υποστήριξη ώστε να λάβει τυχόν δύσκολες, σύνθετες αποφάσεις με πιο ήρεμο και ξεκάθαρο τρόπο.
    • Και οι δύο σύντροφοι διδάσκονται πώς να διαχειρίζονται τις εξωτερικές πιέσεις, π.χ. από την οικογένεια ή τον κοινωνικό τους κύκλο, μειώνοντας έτσι τα αρνητικά συναισθήματα που αυτές οι πιέσεις προκαλούν.
    • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μέλλουσα μητέρα υποβοηθείται στην επεξεργασία και αντιμετώπιση του στρες, του φόβου, του άγχους, της καταθλιπτικής διάθεσης κ.λπ. που προκύπτουν τόσο από την αυξημένη ψυχολογική πίεση της κατάστασης, όσο και από τη φυσική διακύμανση των επιπέδων των ορμονών που συμβαίνει ως αποτέλεσμα της κατάστασης της εγκυμοσύνης της.

     

    Συμπερασματικά, η ψυχολογική υποστήριξη σε όλα τα στάδια της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πολύτιμη, καθώς μειώνει τα αρνητικά ψυχολογικά συμπτώματα και στους δύο συντρόφους και, ίσως το πιο σημαντικό, προστατεύει τη μεταξύ τους σχέση.

    Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις και να συζητήσουμε μαζί σας.