Close Ask the doctor popup form

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η επικοινωνία σας είναι εμπιστευτική. Η ομάδα των ιατρών/συντονιστών εξωσωματικής γονιμοποίησης θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

     ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ & ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ!

     ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ & ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ!

    Πως συνδέονται?

    Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης , ή με πιο απλά λόγια η διαταραχή ανοχής του οργανισμού μας στη γλυκόζη που εμφανίζεται ξαφνικά κατά την κύηση, αποτελεί μια από τις πιο κοινές επιπλοκές της εγκυμοσύνης με συχνότητα 2%–6% των κυήσεων στην Ευρώπη.

    Τα περιστατικά ολοένα και αυξάνονται στο Δυτικό κόσμο και οφείλονται κυρίως σε παράγοντες κινδύνου όπως η μεγάλη ηλικία της εγκύου, η παχυσαρκία πριν την εγκυμοσύνη, το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS), το ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό διαβήτη ή διαταραχών γλυκόζης , το κάπνισμα κατά την κύηση , η υπέρταση και πιθανά οι πολλαπλές κυήσεις. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης δυστυχώς είναι μια διαταραχή που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής τόσο από την πλευρά του μαιευτήρα – γυναικολόγου όσο και από την υποψήφια μητέρα καθώς μπορεί να έχει επιπτώσεις στην έγκυο, στο έμβρυο, στη γέννηση και στη μετέπειτα ζωή του παιδιού. Νεότερα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία βελτιώνουν το αποτέλεσμα της κύησης και τη συνολική υγεία μητέρας & παιδιού. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με το τεστ καμπύλης σακχάρου την 22-26 εβδομάδα της κύησης, που ανιχνεύει τα ποσοστά του σακχάρου στο αίμα.

    Σε σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Fertility Sterility (Αύγουστος 2016), διερευνήθηκε η σχέση Σακχαρώδους Διαβήτη Κύησης και προβλημάτων υπογονιμότητας σε πληθυσμό 370.000 γυναικών της Δανίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη σε εθνικό επίπεδο κατά το διάστημα 2004-2010, στην οποία λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ), το κάπνισμα και οι Πολυκυστικές Ωοθήκες.

    Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν γι ακόμα μια φορά την… αρκετά στενή σχέση της Υπογονιμότητας με τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη Κύησης. Οι μηχανισμοί που πιθανά εξηγούν αυτή τη σύνδεση οφείλονται στα βασικά αίτια της Υπογονιμότητας. Προβλήματα όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες και οι διαταραχές ωορρηξίας αυξάνουν το ρίσκο, καθώς σε αυτές τις γυναίκες παρατηρείται υψηλή ινσουλινοαντίσταση. Επιπλέον αυξημένα περιστατικά Διαβήτη παρουσιάζονται σε περιπτώσεις απόφραξης σαλπίγγων (από τοπικές φλεγμονές πχ χλαμύδια) ή άλλων φλεγμονωδών νόσων της πυέλου, καθώς οι δείκτες φλεγμονής είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ανοδικοί. Εντυπωσιακό είναι ωστόσο ότι η ηλικία άνω των 35 ετών ενώ από μόνη της είναι παράγοντας υψηλού ρίσκου για Διαβήτη, όταν συνδέεται με θέματα γονιμότητας δεν αποδείχθηκε επιβαρυντική: Όσο μια υπογόνιμη γυναίκα μεγαλώνει, δεν αυξάνεται αναλογικά και ο κίνδυνος να παρουσιάσει Διαβήτη Κύησης.

    Με γνώμονα τον μεγάλο αριθμό γυναικών με προβλήματα Υπογονιμότητας παγκοσμίως σε συνδυασμό με τις σοβαρές επιπτώσεις που επιφέρει ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης, η έρευνα αυτή μας υποδεικνύει την ανάγκη να συμπεριληφθούν οποιεσδήποτε διαταραχές γονιμότητας σαν δείκτες κινδύνου ώστε να ξεκινήσει ένας έλεγχος για Διαβήτη. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες διαφοροδιάγνωσης και έγκαιρης αντιμετώπισης πριν εμφανιστεί η ασθένεια.
    Η διαχείριση και η αντιμετώπιση της νόσου σε περιστατικά με συνύπαρξη προβλημάτων υπογονιμότητας θα γίνει πάντα σε συνεργασία με ειδικό ενδοκρινολόγο ή / και διατροφολόγο που θα υποδείξει ο ειδικός ιατρός αναπαραγωγής.

    Πηγή : Holst et. Al, FertSter, 2016