Σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 2023, 1 στα 6 άτομα του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως θα βιώσει προβλήματα υπογονιμότητας (https://www.paho.org/en/news/4-4-2023-1-6-people-globally-affected-infertility-who). Φυσικά, αυτό δεν αφορά μόνο τον γυναικείο πληθυσμό αλλά και τον ανδρικό. Οι παράγοντες που επηρεάζουν ή σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την ανδρική γονιμότητα είναι διάφοροι και μπορεί να είναι γενετικοί, κληρονομικοί, καθώς και οι συνήθειες του τρόπου ζωής.
Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση των τροποποιήσιμων παραγόντων του τρόπου ζωής, οι άνδρες θα πρέπει να αποφεύγουν τις υπερβολές στη ρουτίνα τους, όπως
- Υπερβολές στις διατροφικές συνήθειες
Οι κακές διατροφικές συνήθειες (σάκχαρα, λίπη, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη) είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβείς για την υγεία και τη γονιμότητα και, ταυτόχρονα, η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με δυσκολίες στη σύλληψη. Ωστόσο, μια ανεπαρκής διατροφή που οδηγεί σε χαμηλό σωματικό βάρος (ΔΜΣ), σε συσχέτιση με την ηλικία και το ύψος ενός άνδρα, έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα.
- Υπερβολική καθιστική ζωή
Η καθιστική ζωή και η απουσία σωματικής άσκησης έχουν δυσμενείς συνέπειες στην ποιότητα του σπέρματος και αυτό οφείλεται σε αυξημένη θερμοκρασία των όρχεων όταν οι κινήσεις του σώματος είναι περιορισμένες. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συμβουλεύουν επίσης τους άνδρες να αποφεύγουν τα στενά εσώρουχα και τη χρήση υπερβολικά ζεστού νερού στο μπάνιο.
- Υπερβολική άσκηση
Παρόλο που η ελεγχόμενη άσκηση έχει ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό, η έντονη, ακόμη και η καθημερινή άσκηση μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υπερβολική άσκηση αλλάζει το μεταβολισμό, εμποδίζοντας τους μυς και τα όργανα να ανακάμψουν σωστά.
- Υπερβολικό άγχος
Το άγχος είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τόσο τη γυναικεία όσο και την ανδρική γονιμότητα. Οι έρευνες δείχνουν ότι το χρόνιο άγχος ή το συνεχές άγχος κατά τη διάρκεια ενός παρατεταμένου χρονικού διαστήματος μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή τεστοστερόνης και να οδηγήσει σε πρόωρη εκσπερμάτιση και χαμηλή συγκέντρωση σπέρματος σε δείγμα σπέρματος.
- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και κάπνισμα
Έχει αποδειχθεί ότι και οι τρεις παράγοντες (αλκοόλ, καφεΐνη, κάπνισμα) σε καθημερινή βάση, σε υπερβολική χρήση, σχετίζονται αρνητικά με την ανδρική γονιμότητα (μεταβολισμός και παραγωγή σπέρματος).