- Τι είναι ο Φυσικός κύκλος; Πολύ συχνά, σε προγράμματα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, δεν χορηγούμε φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών, αλλά προχωρούμε σε φυσικό κύκλο, δηλαδή, παρακολουθούμε την φυσιολογική διαδικασία ωρίμανσης του ωαρίου που γίνεται σε κάθε έμμηνο κύκλο, με τη χρήση υπερήχου και ορμονικών εξετάσεων. Όταν το ωοθυλάκιο φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος, πραγματοποιείται η ωοληψία και στη συνέχεια γίνεται κανονικά η γονιμοποίηση στο εργαστήριο, όπως και σε έναν Κύκλο Εξωσωματικής!
- Ο Φυσικός Κύκλος δεν αποτελεί νέα θεραπεία υπογονιμότητας!
Στην πραγματικότητα, η Louise Brown, το πρώτο μωρό που γεννήθηκε με εξωσωματική το 1978 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήρθε στον κόσμο χάρη στη διαδικασία του φυσικού κύκλου. Ωστόσο, επειδή τα ποσοστά κυήσεων ήταν χαμηλά, ξεκίνησε να προωθείται η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων για τη διέγερση των ωοθηκών, με στόχο την παραγωγή περισσότερων ωαρίων και ακολούθως περισσότερων εμβρύων για εμβρυομεταφορά. Από τότε τα ποσοστά εμφύτευσης και κυήσεων βελτιώθηκαν θεαματικά, ωστόσο επειδή καμιά ιατρική διαδικασία δε στερείται και πιθανών παρενεργειών, αυξήθηκαν ταυτόχρονα και τα περιστατικά πολύδυμων κυήσεων (με αυξημένο ρίσκο για την ασθενή), καθώς και τα ποσοστά Συνδρόμου Υπερδιέγερσης Ωοθηκών. Ταυτόχρονα το αυξημένο κόστος της θεραπείας λόγω των φαρμάκων προβλημάτιζε & προβληματίζει αρκετά ζευγάρια.
- Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται ο Φυσικός Κύκλος;
Ο φυσικός κύκλος αποτελεί μια εναλλακτική λύση για πολλές περιπτώσεις όπως
- Σε γυναίκες που δεν επιθυμούν ή δεν επιτρέπεται να λάβουν φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών
- Σε γυναίκες με δευτερογενή υπογονιμότητα (έχουν δηλαδή αποκτήσει ήδη ένα παιδί στο παρελθόν) και δεν επιθυμούν την ανάπτυξη και δημιουργία πολλών εμβρύων
- Οι ωοθήκες δεν ανταποκρίθηκαν σωστά σε προηγούμενες προσπάθειες εξωσωματικής ακολουθώντας φαρμακευτική αγωγή
- Σε γυναίκες με ιστορικό πολλαπλών αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης ή αποβολών
- Σε γυναίκες με προχωρημένη ηλικία ή με ιστορικό ανάπτυξης κακών ποιοτικά εμβρύων σε προηγούμενες προσπάθειες μετά από διέγερση πολλαπλών ωοθυλακίων.
- Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Φυσικού κύκλου;
Ολοένα αυξανόμενα ποσοστά επιτυχίας: Με την εξατομίκευση κάθε περιστατικού είμαστε πλέον σε θέση να επιτύχουμε πολύτιμες εγκυμοσύνες και ιδιαίτερα σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών, όπου προηγούμενες προσπάθειες Εξωσωματικής Γονιμοποίησης είχαν αποτύχει!.
Για αυτό και στο Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών προχωρούμε με δύο δρόμους όταν κάνουμε Εξωσωματική σε Φυσικό κύκλο. Αν οι προϋποθέσεις είναι πολύ ενθαρρυντικές (πάχος ενδομητρίου, μορφολογική εκτίμηση του εμβρύου, ιστορικό του ζεύγους κ.α) προχωρούμε σε εμβρυομεταφορά. Διαφορετικά, συλλέγουμε ικανοποιητικό αριθμό γονιμοποιημένων ωαρίων (μετά από ικανοποιητικό αριθμό φυσικών κύκλων) τα οποία κρυοσυντηρούμε. Στη συνέχεια, μετά από κατάλληλη προετοιμασία του ενδομητρίου προχωρούμε σε απόψυξη των γονιμοποιημένων ωαρίων και εμβρυομεταφορά με 3 έως 4 το πολύ έμβρυα (ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας) αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επίτευξης κύησης.
Μια πιο «φυσική» εναλλακτική της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης: Ο φυσικός κύκλος είναι η πιο κοντινή επιλογή στη φυσική σύλληψη! Δεν περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων άρα αποκλείονται οι πιθανότητες παρενεργειών όπως το Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών και επίσης μειώνονται οι πιθανότητες πολύδυμων κυήσεων.
Σημαντικά μειωμένο κόστος θεραπείας, καθώς μειώνεται ο όγκος των φαρμάκων που θα χρειαστούν.
Μπορεί να επαναληφθεί σε συνεχόμενους κύκλους, χωρίς την αναμονή που συχνά απαιτείται μεταξύ των κλασσικών κύκλων εξωσωματικής. Δε χάνεται έτσι πολύτιμος χρόνος, το οποίο έχει σημαντικό ψυχολογικό όφελος για το ζευγάρι!