Close Ask the doctor popup form

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η επικοινωνία σας είναι εμπιστευτική. Η ομάδα των ιατρών/συντονιστών εξωσωματικής γονιμοποίησης θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

    Μεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων

    Μεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων

    Τα οφέλη της μεταφοράς κατεψυγμένων εμβρύων

    Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι καινοτόμες τεχνικές υαλοποίησης έχουν αλλάξει την προοπτική του κόσμου σχετικά με την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

    Η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου (HFEA) δημοσίευσε πρόσφατα τη «Fertility treatment 2021» με δεδομένα από όλα τα αναπαραγωγικά κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    https://www.hfea.gov.uk/about-us/publications/research-and-data/fertility-treatment-2021-preliminary-trends-and-figures/

    Εξετάζοντας τη δημοσίευση αξίζει να αναφερθεί ότι:

    • Το μέσο ποσοστό εγκυμοσύνης κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση με μεταφορά νωπών εμβρύων για ασθενείς ηλικίας 18-34 ετών ήταν 41% ανά μεταφερόμενο έμβρυο (PET), σε σύγκριση με το 6% για τις ασθενείς ηλικίας 43-50 ετών όταν χρησιμοποιούν τα δικά τους ωάρια το 2021 (εικόνα 1)
    • Τα προκαταρκτικά μέσα ποσοστά γεννήσεων με εξωσωματική γονιμοποίηση με μεταφορά νωπών εμβρύων για ασθενείς ηλικίας 18-34 ετών ήταν 33% ανά μεταφερόμενο έμβρυο, σε σύγκριση με το 4% για τις ασθενείς ηλικίας 43-50 ετών όταν χρησιμοποιούν τα δικά τους ωάρια το 2021.
    • Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με εξωσωματική γονιμοποίηση αυξήθηκε, μια τάση που φαίνεται και ήδη δημοσιεύθηκε το 2010, ότι δηλαδή η πλειονότητα των γυναικών ήταν ηλικίας 37 ετών και κάτω.
    • Για τις ασθενείς ηλικίας 40-42 ετών, το ποσοστό εγκυμοσύνης ανά μεταφερόμενο έμβρυο έφτασε το 16%, ενώ για τις ασθενείς ηλικίας 43-50 ετών το ποσοστό εγκυμοσύνης ανά μεταφερόμενο έμβρυο είναι 6% το 2021.
    • Το μέσο ποσοστό εγκυμοσύνης με εξωσωματική γονιμοποίηση με τη χρήση κατεψυγμένων εμβρύων αυξήθηκε από περίπου 7% τη δεκαετία του 1990 σε 36% το 2021.
    • Όταν χρησιμοποιούνται δεδομένα μεταφοράς κατεψυγμένων εμβρύων, τα ποσοστά εγκυμοσύνης και γεννήσεων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία της ασθενούς κατά την κατάψυξη των εμβρύων και όχι από την ηλικία κατά την εμβρυομεταφορά.

    Θεραπεία γονιμότητας 2014-2016 (hfea.gov.uk)

    Εικόνα 11: Ποσοστά γεννήσεων με εξωσωματική γονιμοποίηση ανά ηλικία, 2016

    Το 2016, οι γυναίκες κάτω των 35 ετών ήταν η μόνη ηλικιακή ομάδα στην οποία ο νωπός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης είχε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων ανά μεταφερόμενο έμβρυο από τον κατεψυγμένο. Για τις ηλικιακές ομάδες 38-39, 40-42 και 43-44 ετών, οι κατεψυγμένοι κύκλοι ήταν περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες πιο επιτυχείς από τους φρέσκους κύκλους.

    Θεραπεία γονιμότητας το 2010, τάσεις και στοιχεία, HFEA

    Πώς συγκρίνεται το ποσοστό ζώντων των εμβρυομεταφορών κατεψυγμένων εμβρύων με εκείνο των εμβρυομεταφορών νωπών εμβρύων;

    Όπως προαναφέρθηκε, οι νωπές μεταφορές τείνουν να είναι πιο επιτυχείς από τις κατεψυγμένες, με υψηλότερο συνολικό ποσοστό εγκυμοσύνης και υψηλότερο συνολικό ποσοστό ζώντων. Συγκρίνοντας απευθείας τα ποσοστά γεννήσεων ζώντων μεταξύ νωπών και κατεψυγμένων μεταφορών (εικόνα 11), βλέπουμε ότι ενώ η τάση αυτή ισχύει για τις νεότερες ομάδες (όπου πραγματοποιούνται οι περισσότεροι κύκλοι), η τάση αντιστρέφεται στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

    Και πάλι, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα έμβρυα που μεταφέρθηκαν στον κατεψυγμένο κύκλο δημιουργήθηκαν με ωάρια που συλλέχθηκαν πριν από αρκετό καιρό, όταν η ίδια η γυναίκα ήταν νεότερη.