Close Ask the doctor popup form

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η επικοινωνία σας είναι εμπιστευτική. Η ομάδα των ιατρών/συντονιστών εξωσωματικής γονιμοποίησης θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

     Ποιο είναι το αθροιστικό ποσοστό γεννήσεων ζώντων μετά από κύκλους ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος (ICSI) σε σύγκριση με κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης για ζευγάρια με υπογονιμότητα μη ανδρικού παράγοντα;

     Ποιο είναι το αθροιστικό ποσοστό γεννήσεων ζώντων μετά από κύκλους ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος (ICSI) σε σύγκριση με κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης για ζευγάρια με υπογονιμότητα μη ανδρικού παράγοντα;

    Περίληψη

    ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ
    Ποιο είναι το αθροιστικό ποσοστό γεννήσεων ζώντων μετά από κύκλους ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος (ICSI) σε σύγκριση με κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης για ζευγάρια με υπογονιμότητα μη ανδρικού παράγοντα;

    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Η ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI) οδήγησε σε παρόμοιο αθροιστικό ποσοστό γεννήσεων ζώντων σε σύγκριση με την εξωσωματική γονιμοποίηση για ζευγάρια με υπογονιμότητα μη ανδρικού παράγοντα.

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΓΝΩΣΤΟ
    Η διαδικασία ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος (ICSI) αναπτύχθηκε για ζευγάρια με ανδρική υπογονιμότητα. Έχει αυξηθεί η χρήση της ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος (ICSI) ανεξάρτητα από την αιτία της υπογονιμότητας. Οι στατιστικές με βάση τον κύκλο δείχνουν ότι δεν υπάρχει διαφορά στα ποσοστά εγκυμοσύνης μεταξύ ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος (ICSI) και εξωσωματικής γονιμοποίησης σε ζευγάρια με υπογονιμότητα χωρίς ανδρικό παράγοντα. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο δυσμενών περιγεννητικών αποτελεσμάτων.

    ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΜΕΓΕΘΟΣ, ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
    Αξιολογήθηκε αναδρομικά μια πληθυσμιακή κοόρτη 14.693 γυναικών, οι οποίες είχαν τον πρώτο τους διεγερτικό κύκλο με γονιμοποίηση τουλάχιστον ενός ωαρίου είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση είτε με ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI) μεταξύ Ιουλίου 2009 και Ιουνίου 2014 στη Βικτώρια της Αυστραλίας. Τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης και της γέννησης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση ή ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI) καταγράφηκαν για την πρώτη ανάκτηση ωαρίων (φρέσκος διεγερμένος κύκλος και σχετικοί κύκλοι απόψυξης) έως τις 30 Ιουνίου 2016 ή έως ότου επιτευχθεί γέννηση ζώντος ή έως ότου χρησιμοποιηθούν όλα τα έμβρυα από την πρώτη ανάκτηση ωαρίων.

    ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ/ΥΛΙΚΑ, ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ, ΜΕΘΟΔΟΙ
    Δημογραφικά στοιχεία, χαρακτηριστικά της θεραπείας και προκύπτοντα αποτελέσματα ελήφθησαν από την Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγικής Θεραπείας της Βικτώριας. Τα στοιχεία του συνόλου δεδομένων της Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγικής Θεραπείας της Βικτώριας συλλέχθηκαν από όλες τις κλινικές γονιμότητας στη Βικτώρια. Οι γυναίκες ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με το αν είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση ή ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI). Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν το αθροιστικό ποσοστό γεννήσεων ζώντων, το οποίο ορίστηκε ως οι γεννήσεις ζώντων παιδιών (τουλάχιστον μία γέννηση ζώντος) ανά γυναίκα μετά την πρώτη ανάκτηση ωαρίων. Ένα μοντέλο επιβίωσης διακριτού χρόνου χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση του αθροιστικού ποσοστού γεννήσεων μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI). Η προσαρμογή έγινε για το έτος της θεραπείας κατά το οποίο έγινε η γονιμοποίηση, την ηλικία της γυναίκας και του άνδρα συντρόφου κατά τον πρώτο διεγερμένο κύκλο, την ισοτιμία και τον αριθμό των ωαρίων που ελήφθησαν στον πρώτο διεγερμένο κύκλο.

    ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
    Συνολικά 4993 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και 8470 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI) έκαναν 7.980 και 13.092 εμβρυομεταφορές, με αποτέλεσμα 1.848 και 3.046 γεννήσεις ζώντων, αντίστοιχα. Περίπου το ένα πέμπτο των γυναικών [19,0% της ομάδας εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) έναντι 17,9% της ομάδας ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος (ICSI)] είχε τρεις ή περισσότερους κύκλους κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Για τα ζευγάρια που πέτυχαν γέννηση ζώντος, ο διάμεσος χρόνος από την ανάκτηση ωαρίων έως τη γέννηση ζώντος ήταν 8,9 μήνες και στην ομάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) (εύρος: 4,2-66,5) και στην ομάδα ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος (ICSI) (εύρος: 4.5–71.3) (P = 0,474). Το ποσοστό γονιμοποίησης ανά ανάκτηση ωαρίων ήταν υψηλότερο στην ομάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) από ό,τι στην ομάδα ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος (ICSI) (59,8 έναντι 56,2%, P < 0,001). Το συνολικό αθροιστικό ποσοστό γεννήσεων ζώντων ήταν 37,0% για την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και 36,0% για την ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI). Η συνολική πιθανότητα γέννησης ζώντος για τις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI) δε διέφερε σημαντικά από εκείνη των γυναικών που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) [προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου (AHR): 0,99, 95% CI: 0,92–1,06). Για τα ζευγάρια με γνωστή αιτία υπογονιμότητας, υπογονιμότητα μη ανδρικού παράγοντα (μόνο γυναικείος παράγοντας ή ανεξήγητη υπογονιμότητα) αναφέρθηκε για το 64,0% στην ομάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) και για το 36,8% στην ομάδα ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος (ICSI) (P < 0,001). Η ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI) οδήγησε σε παρόμοιο αθροιστικό ποσοστό γεννήσεων ζώντων σε σύγκριση με την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) [προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου (AHR): 0,96, 95% CI: 0,85–1,10).

    ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ, ΛΟΓΟΙ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
    Δεν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες για την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και την ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI) που αφορούν συγκεκριμένες κλινικές και τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των πτυχών της τεχνικής στα κλινικά αποτελέσματα. Τα αναφερόμενα αίτια υπογονιμότητας βασίστηκαν στην ταξινόμηση του θεράποντος ιατρού, η οποία μπορεί να διαφέρει από ιατρό σε ιατρό.

    ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ
    Αυτή η μελέτη με βάση τον πληθυσμό διαπίστωσε ότι η ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI) οδήγησε σε χαμηλότερο ποσοστό γονιμοποίησης ανά ωάριο που ανακτήθηκε και σε παρόμοιο αθροιστικό ποσοστό γεννήσεων ζώντων παιδιών σε σύγκριση με τη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι η ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI) δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα έναντι της συμβατικής εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) όσον αφορά το ποσοστό γεννήσεων ζώντων σε ζευγάρια με υπογονιμότητα μη ανδρικού παράγοντα.

    ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ/ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ(-Α) ΣΥΜΦΕΡΟΝ(-ΤΑ)
    Για την εκπόνηση της παρούσας μελέτης δεν ελήφθη καμία ειδική χρηματοδότηση. Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, εκτός από το γεγονός ότι η M.B. είναι μέτοχος της Genea Ltd.

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ
    Δ/Υ.

    Keywords: assisted reproduction, ICSI, IVF, IVF/ICSI outcome, infertility, non-male factor infertility, male factor infertility, cumulative rates, live birth
    Topic: fertilization in vitro fertilization infertility oocytes sperm injections, intracytoplasmic live birth
    Issue Section: Reproductive epidemiology

    Λέξεις-κλειδιά: υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ICSI, IVF, IVF/ICSI αποτέλεσμα, υπογονιμότητα, υπογονιμότητα μη ανδρικού παράγοντα, υπογονιμότητα ανδρικού παράγοντα, αθροιστικά ποσοστά, γέννηση ζώντος
    Θέμα: γονιμοποίηση εξωσωματική γονιμοποίηση υπογονιμότητα ωάρια εγχύσεις σπέρματος, ενδοκυτταροπλασματική γέννηση ζώντος

    Πηγή: https://academic.oup.com/humrep/article-abstract/33/7/1322/5036092?redirectedFrom=fulltext