Close Ask the doctor popup form

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η επικοινωνία σας είναι εμπιστευτική. Η ομάδα των ιατρών/συντονιστών εξωσωματικής γονιμοποίησης θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

    Συνδέεται η διαιτητική πρόσληψη πριν από τη σύλληψη με μειωμένη γονιμότητα, όπως μετράται με μεγαλύτερο χρόνο μέχρι την εγκυμοσύνη (TTP);

    Συνδέεται η διαιτητική πρόσληψη πριν από τη σύλληψη με μειωμένη γονιμότητα, όπως μετράται με μεγαλύτερο χρόνο μέχρι την εγκυμοσύνη (TTP);

    Περίληψη

    ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ
    Συνδέεται η διαιτητική πρόσληψη πριν από τη σύλληψη με μειωμένη γονιμότητα, όπως μετράται με μεγαλύτερο χρόνο μέχρι την εγκυμοσύνη (TTP);

    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Η χαμηλότερη πρόσληψη φρούτων και η υψηλότερη πρόσληψη γρήγορου φαγητού κατά την περίοδο πριν από τη σύλληψη σχετίζονταν αμφότερες με μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου μέχρι την εγκυμοσύνη.

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΓΝΩΣΤΟ
    Διάφοροι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, έχουν σταθερά συσχετιστεί με μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου μέχρι την εγκυμοσύνη ή υπογονιμότητα, αλλά ο ρόλος της διατροφής πριν τη σύλληψη στις γυναίκες παραμένει ελάχιστα μελετημένη. Πιο υγιεινά τρόφιμα ή διατροφικά πρότυπα έχουν συσχετιστεί με βελτιωμένη γονιμότητα, ωστόσο, οι μελέτες αυτές επικεντρώθηκαν σε γυναίκες που είχαν ήδη διαγνωστεί ή λάμβαναν θεραπείες για υπογονιμότητα και όχι στο γενικό πληθυσμό.

    ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΜΕΓΕΘΟΣ, ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
    Πρόκειται για μια πολυκεντρική μελέτη κοόρτης με βάση την εγκυμοσύνη σε 5.628 άτοκες γυναίκες με μονήρεις εγκυμοσύνες χαμηλού κινδύνου, οι οποίες συμμετείχαν στη μελέτη Screening for Pregnancy Endpoints (SCOPE).

    ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ/ΥΛΙΚΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΜΕΘΟΔΟΙ
    Συμπεριλήφθηκαν συνολικά 5.598 γυναίκες. Τα δεδομένα σχετικά με τον αναδρομικά αναφερόμενο χρόνο μέχρι την εγκυμοσύνη και τη διαιτητική πρόσληψη πριν από τη σύλληψη συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης προγεννητικής επίσκεψης στη μελέτη (14-16 εβδομάδες κύησης). Οι διατροφικές πληροφορίες για τον 1 μήνα πριν από τη σύλληψη ελήφθησαν από ερωτήσεις συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων για φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ψάρια και γρήγορο φαγητό, από μια ερευνήτρια μαία. Καταγράφηκε η χρήση οποιασδήποτε θεραπείας γονιμότητας που σχετίζεται με την τρέχουσα εγκυμοσύνη (ναι, n=340, όχι, n=5.258). Διεξήχθησαν μοντέλα επιταχυνόμενου χρόνου αποτυχίας με λογαριθμοκανονική κατανομή για την εκτίμηση των αναλογιών χρόνου (TR) και των 95% CI. Ο αντίκτυπος των διαφορών στην πρόσληψη τροφής στην υπογονιμότητα (TTP >12 μήνες) συγκρίθηκε χρησιμοποιώντας ένα γενικευμένο γραμμικό μοντέλο (κατανομή Poisson) με ισχυρές εκτιμήσεις διακύμανσης, με τους προκύπτοντες σχετικούς κινδύνους (RR) και 95% CI. Όλες οι αναλύσεις ελέγχθηκαν για μια σειρά από μητρικούς και πατρικούς συγχυτικούς παράγοντες. Πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις ευαισθησίας για τη διερεύνηση πιθανών προκαταλήψεων που είναι κοινές στις μελέτες χρόνου μέχρι την εγκυμοσύνη.

    ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ
    Η χαμηλότερη πρόσληψη φρούτων και η υψηλότερη πρόσληψη γρήγορου φαγητού συσχετίστηκαν αμφότερες με μέτριες αυξήσεις του χρόνου μέχρι την εγκυμοσύνη και της υπογονιμότητας. Οι απόλυτες διαφορές μεταξύ της χαμηλότερης και της υψηλότερης κατηγορίας πρόσληψης φρούτων και γρήγορου φαγητού ήταν της τάξης του 0,6-0,9 μηνός για το χρόνο μέχρι την εγκυμοσύνη και 4-8% για την υπογονιμότητα. Σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατανάλωναν φρούτα ≥3 φορές/ημέρα, οι προσαρμοσμένες επιδράσεις της κατανάλωσης φρούτων ≥1-<3 φορές/ημέρα (αναλογίες χρόνου = 1,06, 95% CI: 0,97-1,15), 1-6 φορές/εβδομάδα (αναλογίες χρόνου = 1,11, 95% CI: 1,01–1,22) ή <1-3 φορές/μήνα (αναλογίες χρόνου = 1,19, 95% CI: 1,03-1,36), αντιστοιχούσε σε 6, 11 και 19% αύξηση του μέσου χρόνου μέχρι την εγκυμοσύνη (Ptrend = 0,007). Ομοίως, σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατανάλωναν γρήγορο φαγητό ≥4 φορές/εβδομάδα, οι προσαρμοσμένες επιδράσεις της κατανάλωσης γρήγορου φαγητού ≥2-<4 φορές/εβδομάδα (αναλογίες χρόνου = 0,89, 95% CI: 0,81-0,98), >0-<2 φορές/εβδομάδα (αναλογίες χρόνου 0,79, 95% CI 0,69-0,89) ή όχι γρήγορο φαγητό (αναλογίες χρόνου = 0,76, 95% CI: 0,61-0,95), αντιστοιχούσε σε 11, 21 και 24% αύξηση του μέσου χρόνου μέχρι την εγκυμοσύνη (Ptrend = 0,001). Για την υπογονιμότητα, σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατανάλωναν φρούτα ≥3 φορές/ημέρα, οι προσαρμοσμένες επιδράσεις της κατανάλωσης φρούτων ≥1-<3 φορές/ημέρα, 1-6 φορές/εβδομάδα ή <1-3 φορές/μήνα αντιστοιχούσαν σε αύξηση 7, 18 και 29% στον κίνδυνο υπογονιμότητας (Ptrend = 0,043). Ομοίως, σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατανάλωναν γρήγορο φαγητό ≥4 φορές/εβδομάδα, οι προσαρμοσμένες επιδράσεις της κατανάλωσης γρήγορου φαγητού ≥2-<4 φορές/εβδομάδα, >0–<2 φορές/εβδομάδα, ή καθόλου γρήγορο φαγητό, αντιστοιχούσε σε 18, 34 και 41% μειωμένο κίνδυνο υπογονιμότητας (Ptrend <0,001). Η πρόσληψη πράσινων φυλλωδών λαχανικών ή ψαριών πριν από την εγκυμοσύνη δεν συσχετίστηκε με το χρόνο μέχρι την εγκυμοσύνη ή την υπογονιμότητα. Οι εκτιμήσεις παρέμειναν σταθερές σε μια σειρά αναλύσεων ευαισθησίας.

    ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ, ΛΟΓΟΙ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
    Η συλλογή των διατροφικών δεδομένων βασίστηκε στην αναδρομική ανάκληση και αξιολόγησε ένα περιορισμένο φάσμα τροφίμων. Δε συλλέχθηκαν πατρικά διατροφικά δεδομένα και η πιθανότητα για συγχυτική επίδραση δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Σε σύγκριση με τις προοπτικές μελέτες για χρόνο μέχρι την εγκυμοσύνη, οι αναδρομικές μελέτες για χρόνο μέχρι την εγκυμοσύνη είναι επιρρεπείς σε διάφορες πιθανές πηγές μεροληψίας.

    ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ
    Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της εξέτασης της διατροφής πριν από τη σύλληψη για τα αποτελέσματα της γονιμότητας και την καθοδήγηση πριν από τη σύλληψη. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την αξιολόγηση ενός ευρύτερου φάσματος τροφίμων και ομάδων τροφίμων κατά την περίοδο πριν από τη σύλληψη.

    ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ/ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
    Η βάση δεδομένων SCOPE παρέχεται και συντηρείται από την MedSciNet AB (http://medscinet.com). Η αυστραλιανή μελέτη SCOPE χρηματοδοτήθηκε από το Premier’s Science and Research Fund της Κυβέρνησης της Νότιας Αυστραλίας (http://www.dfeest.sa.gov.au/science-research/premiers-research-and-industry-fund). Η μελέτη SCOPE της Νέας Ζηλανδίας χρηματοδοτήθηκε από το New Enterprise Research Fund, Ίδρυμα Έρευνας Επιστήμης και Τεχνολογίας, Συμβούλιο Έρευνας Υγείας (04/198) – Evelyn Bond Fund, Φιλανθρωπικό καταπίστευμα του συμβουλίου υγείας του Auckland. Η ιρλανδική μελέτη SCOPE χρηματοδοτήθηκε από το Health Research Board of Ireland (CSA/2007/2; http://www.hrb.ie). Η βρετανική μελέτη SCOPE χρηματοδοτήθηκε από την επιχορήγηση NEAT της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (Neat Grant FSD025), Ερευνητικό Συμβούλιο Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών (www.bbsrc.ac.uk/funding; GT084) και Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Χρηματοδότηση Proof of Concept (Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ) – Guy’s and St. Thomas’ Charity (King’s College του Λονδίνου) και Tommy’s charity (http://www.tommys.org/, King’s College του Λονδίνου και Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ), και Cerebra UK (www.cerebra.org.uk; Πανεπιστήμιο του Leeds). Η L.E.G. υποστηρίζεται από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Αυστραλίας (NHMRC) Υποτροφία Early Career (ID 1070421). Η L.J.M. υποστηρίζεται από την υποτροφία SACVRDP, ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από κοινού από το Εθνικό Ίδρυμα Καρδιάς, το Υπουργείο Υγείας της Νότιας Αυστραλίας και του Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αυστραλίας. Η L.C.K. υποστηρίζεται από το Science Foundation Ireland Program Grant for INFANT (12/RC/2272). Η C.T.R. υποστηρίχθηκε από το Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (NHMRC), Senior Research Fellowship (GNT1020749). Δεν υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων προς δήλωση.

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ
    Δεν υπάρχει.

    Λέξεις-κλειδιά: διατροφική πρόσληψη, πρόσληψη γρήγορου φαγητού, πρόσληψη φρούτων, ομάδες τροφίμων, χρόνος μέχρι την εγκυμοσύνη, γονιμότητα, αναδρομική μελέτη
    Θέμα: εγκυμοσύνη διατροφή γονιμότητα φαγητό φρούτα υπογονιμότητα μητέρες σύλληψη γρήγορο φαγητό
    Τμήμα έκδοσης: Υπογονιμότητα

    Πηγή: https://academic.oup.com/humrep/article-abstract/33/6/1063/4989162?redirectedFrom=fulltext