Η ελληνική νομοθεσία διαφέρει σημαντικά από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, οι νομοθεσίες των οποίων απαγορεύουν οποιαδήποτε μορφή παρένθετης μητρότητας. Η μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων σε άλλη γυναίκα και η εγκυμοσύνη της επιτρέπεται με δικαστική άδεια πριν από τη μεταφορά.
Η άδεια εκδίδεται μετά από αίτηση της γυναίκας που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί («ανάδοχος μητέρα»), υπό την προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει γραπτή συμφωνία μεταξύ των δύο μερών και επιβεβαιώνεται ότι η ανάδοχος μητέρα είναι ιατρικά ανίκανη να συλλάβει.
Η παρένθετη μητέρα δεν πρέπει να έχει υπερβεί το 54ο έτος της ηλικίας της (1704/2022, 5524/Τ.Β’/26.10.2022), να μην έχει υποβληθεί σε περισσότερες από δύο καισαρικές τομές και να μην ανήκουν τα γονιμοποιημένα ωάρια σε αυτή (την παρένθετη μητέρα).
Για τις παρένθετες μητέρες ηλικίας 50-54 ετών, προκειμένου να προστατευθεί η ευημερία του παιδιού που πρόκειται να γεννηθεί, μια πρόσθετη ειδική συγκατάθεση και άδεια από την Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι υποχρεωτική, με βάση την απόδειξη της καλής κατάστασης της υγείας της.
Η συμφωνία πρέπει να είναι χωρίς οικονομικό όφελος για την τελευταία. Ο νόμος διευκρινίζει ότι τα ακόλουθα δε συνιστούν οικονομικό όφελος: α. η πληρωμή των εξόδων που συνεπάγεται η επίτευξη μιας εγκυμοσύνης, η περίοδος κύησης, ο τοκετός και η περίοδος μετά τον τοκετό, και β. κάθε τυχαία απώλεια κέρδους από την κυοφορούσα γυναίκα λόγω απουσίας από την εργασία της, ή της απώλειας των αποδοχών μισθωτής εργασίας που έχασε λόγω απουσίας που σχετίζεται με το σκοπό της εγκυμοσύνης, της κύησης, του τοκετού ή της λοχείας.
Μία από τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της δικαστικής άδειας για την παρένθετη μητρότητα ήταν το γεγονός ότι τόσο η παρένθετη μητέρα όσο και οι ανάδοχοι γονείς πρέπει να είναι υποχρεωτικά Έλληνες πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας.
Μετά από τροποποίηση της ανωτέρω διάταξης, η παρένθετη μητρότητα επιτρέπεται πλέον διαζευκτικά είτε σε αιτούντες είτε σε παρένθετες μητέρες που έχουν τη μόνιμη ή προσωρινή κατοικία τους στην Ελλάδα, επεκτείνοντας έτσι τη δυνατότητα αυτή και στις υποψήφιες ή παρένθετες μητέρες που έχουν τη μόνιμη κατοικία τους εκτός Ελλάδας.
Σύμφωνα με το νέο αυτό καθεστώς, η παρένθετη μητρότητα στην Ελλάδα είναι ανοικτή και για τους αλλοδαπούς, ενώ η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη ρύθμιση, τη διευκόλυνση και την επιβολή της παρένθετης μητρότητας με την παροχή νομικής προστασίας στους υποψήφιους γονείς, ακόμη και αν προέρχονται από το εξωτερικό.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες παρένθετης μητρότητας στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε εδώ