Close Ask the doctor popup form

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η επικοινωνία σας είναι εμπιστευτική. Η ομάδα των ιατρών/συντονιστών εξωσωματικής γονιμοποίησης θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

    ΔΩΡΕΑ ΩΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

    Γίνεται η διαλογή και η αντιστοίχιση των δοτριών ωαρίων από τη μονάδα;

    Προσλαμβάνουμε και ελέγχουμε δότριες κυρίως από την Ελλάδα, τηρώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του εθνικού κανονισμού και του επαγγελματικού μας κώδικα δεοντολογίας. Πριν ενταχθούν στη διαδικασία της ανάκτησης ωαρίων, οι δότριες πρέπει να υποβληθούν σε κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Το Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών ζητά επιπλέον εξετάσεις που συνιστώνται από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE). Η διαδικασία διαλογής μας περιλαμβάνει πλήρη εξέταση του προσωπικού και οικογενειακού ιατρικού ιστορικού, κλινική εξέταση, γενετικός έλεγχος (καρυότυπος και σύνδρομο Εύθραυστου Χ), εξέταση για μολυσματικές ασθένειες και έλεγχος ψυχικής υγείας. Αντανακλώντας την ολοκληρωμένη μας προσέγγιση, η ομάδα ελέγχου μας για δότριες συγκεντρώνει επιστήμονες από διαφορετικούς κλάδους και περιλαμβάνει ένα γιατρό, έναν εμβρυολόγο, ένα γενετικό σύμβουλο και ένα ψυχολόγο.

    Είναι αποδεδειγμένη η γονιμότητα των δοτριών;

    Όλες οι δότριές μας είναι έως 30 ετών και έχουν άριστο ορμονικό προφίλ. Οι περισσότερες από αυτές έχουν τουλάχιστον μια γέννηση ζώντος.

    Παρέχεται η δυνατότητα μη ανώνυμης δότριας;

    Το Κέντρο IVF Αθηνών συμμορφώνεται πλήρως με τους ελληνικούς νόμους για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ο πρόσφατος νόμος 4958 (νόμος 4958/2022) θεωρείται εξαιρετικά σημαντικός διότι καταργεί την αποκλειστική ανωνυμία του τρίτου δότη.
    Ο λήπτης επιλέγει αν θα έχει ανώνυμο ή επώνυμο δότη ωαρίων.

    Τι μπορώ να περιμένω μετά την ολοκλήρωση ενός κύκλου θεραπείας με δωρεά ωαρίων;

    Το Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών εγγυάται 2 (δύο) έμβρυα καλής ποιότητας 3ης – 5ης ημέρας κατά τη διάρκεια ενός κύκλου θεραπείας με δωρεά ωαρίων.

    Ποιος είναι ο μέσος χρόνος αναμονής της κλινικής για την αντιστοίχιση με μια δότρια ωαρίων;

    Δεν υπάρχουν λίστες αναμονής στο Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών

    Ποιες προηγμένες τεχνικές εμβρυολογίας είναι διαθέσιμες;

    Στο Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών ενημερωνόμαστε για όλες τις τελευταίες τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της κατάψυξης (υαλοποίηση) όλων των εμβρύων κατά την 5η ημέρα (στάδιο βλαστοκύστης) και εμβρυομεταφοράς σε επόμενους κύκλους. Σε αντίθεση με τα συμβατικά πρωτόκολλα εξωσωματικής γονιμοποίησης, στην τεχνική «freeze-all (υαλοποίηση), όλα τα έμβρυα που παράγονται από έναν κύκλο ωοληψίας καταψύχονται προαιρετικά και μεταφέρονται σε επόμενο κύκλο. Μια πρόσφατη μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι η τεχνική αυτή συνδέεται με σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης, ιδίως σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Η υαλοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την κατάψυξη όχι μόνο εμβρύων, αλλά και μη γονιμοποιημένων ωαρίων, με την υψηλότερη επιτυχία μετά τη θέρμανση.

    Ποιες προηγμένες τεχνικές ανδρολογίας είναι διαθέσιμες;

    Στο Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών πιστεύουμε βαθιά ότι η παραμικρή λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Ακολουθώντας αυτή τη φιλοσοφία εφαρμόζουμε πλήρη αξιολόγηση του σπέρματος που περιλαμβάνει, εκτός από τη βασική εξέταση σπέρματος (μακροσκοπική και μικροσκοπική εξέταση), εκτεταμένη ανάλυση (δείκτης κατακερματισμού DNA σπέρματος – DFI, γενετικό έλεγχο για παράγοντες ανδρικής υπογονιμότητας) και προηγμένη ανάλυση (σπερματικό οξειδωτικό στρες και εξέταση αντιδραστικών μορφών οξυγόνου) για τη διερεύνηση ρουτίνας της ανδρικής γονιμότητας.

    Μπορούν οι ελεύθερες γυναίκες να ενταχθούν σε πρόγραμμα θεραπείας δωρεάς ωαρίων;

    Δεχόμαστε όλες τις γυναίκες ασθενείς έως 54 ετών, ανεξάρτητα από την οικογενειακή, συγγενική ή σεξουαλική τους κατάσταση. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η πρόσβαση σε πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων επιτρέπεται σε ελεύθερες γυναίκες μετά την προσκόμιση συμβολαιογραφικής πράξης.

    Ποια είναι η εμπειρία των γιατρών και των εμβρυολόγων; Υπάρχουν άλλοι ειδικοί, όπως ψυχολόγοι και γενετικοί σύμβουλοι;

    Οι συνιδρυτές του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών, ο μαιευτήρας/γυναικολόγος κ. Αθανασίου, και η πιστοποιημένη από την Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) ανώτερη εμβρυολόγος, κ. Σακελλαρίου, εργάζονται μαζί για περισσότερα από 20 χρόνια, όντας από τους πιο έμπειρους και επιτυχημένους ειδικούς σε θέματα γονιμότητας στην Ελλάδα. Μαζί ηγούνται μιας ομάδας εξαιρετικά έμπειρων επιστημόνων – γιατρών, εμβρυολόγων, μαιών και ψυχολόγων -, οι οποίοι αγκαλιάζουν κάθε ασθενή και ζευγάρι με ακεραιότητα και, πάνω απ’ όλα, ανθρωπιά.

    ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

    Είναι επώδυνη η διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης;

    Πολλές γυναίκες φοβούνται ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι επώδυνη. Η αλήθεια είναι ότι η ακριβής διαδικασία δεν είναι επώδυνη, αλλά δημιουργεί μια επώδυνη συναισθηματική κατάσταση. Ένας νέος τεχνολογικός κόσμος εισβάλλει στη σεξουαλική, συζυγική και αναπαραγωγική ζωή του ζευγαριού και «χτυπά» όχι μόνο το ζευγάρι αλλά και την ευρύτερη οικογένεια.

    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας σύμβουλος εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πολύτιμος κατά τη διάρκεια των προσπαθειών γονιμότητας, καθώς «ακούει» τα συναισθηματικά λόγια του ζευγαριού, εξασφαλίζει μια βελτίωση της σχέσης τους και διαχειρίζεται τις προσδοκίες τους για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας.

    Πόσο συχνά μπορούμε να επαναλάβουμε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης;

    Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουμε, δεν είναι πάντα δυνατό να έχουμε θετικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί μετά από μια περίοδο 2-3 μηνών προκειμένου να χαλαρώσει το σώμα από τις ορμόνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ωστόσο, μπορεί να επιχειρηθεί μια διαδικασία φυσικού κύκλου ή μπορεί να γίνει εμβρυομεταφορά με κρυοσυντηρημένα και αποψυγμένα έμβρυα (όταν υπάρχουν).

    Θα επηρεαστεί το σώμα μου από τη χρήση των ορμονών διέγερσης;

    Στην πλειονότητα των γυναικών που λαμβάνουν φαρμακευτική διέγερση για μια προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, η λήψη ορμονών δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα. Ένα μικρό ποσοστό γυναικών παρουσιάζει μικρά πρηξίματα ή ελαφρά κατακράτηση υγρών, συμπτώματα που είναι ανεκτά, χωρίς ιδιαίτερη σημασία.

    Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτομαι την κλινική κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης;

    Κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης, κάθε γυναίκα πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, επειδή κάθε φορά το σώμα μπορεί να ανταποκρίνεται διαφορετικά. Κατά συνέπεια, οι επισκέψεις στο Κέντρο ποικίλλουν ανάλογα με την ανταπόκριση στην ορμονική διέγερση, το ορμονικό της προφίλ και τον τύπο της φαρμακευτικής διέγερσης που πρέπει να ακολουθηθεί.

    Αν και 3-4 επισκέψεις είναι συνήθως αρκετές, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι μόνο μια σχολαστική παρακολούθηση μπορεί να εγγυηθεί ένα θετικό αποτέλεσμα.

    Πόσες ημέρες πρέπει να απέχω από την εργασία μου ή να πάρω άδεια;

    Συνήθως την ημέρα της λήψης ωαρίων και την ημέρα της εμβρυομεταφοράς (ET) συμβουλεύουμε τις γυναίκες να απέχουν από την εργασία τους. Ο λόγος δεν είναι η σωματική αδυναμία, αλλά περισσότερο για να αποφύγουν το επιπλέον άγχος για το πότε θα τελειώσει η διαδικασία, αν καθυστερήσουν, αν θα μπορέσουν να οδηγήσουν κ.λπ.

    Μετά την εμβρυομεταφορά και ανάλογα με την επαγγελματική δραστηριότητα κάθε γυναίκας, τις συμβουλεύουμε να έχουν μια ήπια δραστηριότητα για τις επόμενες 2-3 ημέρες και στη συνέχεια να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους, ακολουθώντας μόνο αυστηρά τις οδηγίες που τους δόθηκαν για ιατρική υποστήριξη.

    Είναι δυνατή η διακοπή ή η ακύρωση ενός κύκλου;

    Εάν η ανταπόκριση στην ορμονική διέγερση δεν είναι ικανοποιητική, μπορεί να χρειαστεί να διακόψουμε ή να ακυρώσουμε τον κύκλο.

    Ωστόσο, αυτό είναι προτιμότερο από τη συνέχιση της διαδικασίας όταν τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά.

    Είναι απαραίτητη η υστεροσκόπηση πριν από τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης;

    Συνιστάται η διενέργεια υστεροσκόπησης πριν από την έναρξη ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης για να αποκλειστεί οποιαδήποτε αλλοίωση της κοιλότητας της μήτρας.

    Εκτός από την ιατρική είναι γνωστό ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία!

    Είναι δυνατός ο κολπικός τοκετός;

    Εάν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όλα κυλούν κανονικά και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα (ισχιακή προβολή, πολλαπλές κυήσεις κ.λπ.), η γυναίκα μπορεί να γεννήσει κολπικά με ασφάλεια, ανεξάρτητα από τη μέθοδο σύλληψης.

    Φαρμακευτική αγωγή εξωσωματικής γονιμοποίησης & καρκίνος

    Η συσχέτιση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου με την ορμονική διέγερση κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία κάθε γυναίκας που ξεκινά θεραπεία γονιμότητας. Ωστόσο, μια πληθώρα αναφορών που έχουν συγκεντρωθεί από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως, είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.