Η ταχεία ανάπτυξη της γενετικής επιστήμης επιτρέπει στα ζευγάρια, και ιδιαίτερα σε εκείνα με σοβαρό οικογενειακό ιστορικό, να αποκτήσουν υγιή παιδιά.
Χάρη στον προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο, αυτά τα γονιμοποιημένα ωάρια που έχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες και γενετικές ασθένειες μπορούν να ανιχνεύονται και αποκλείονται έτσι ώστε να μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας μόνο τα υγιή.
Η διαδικασία δε διαφέρει πολύ από έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, με τη διαφορά ότι περιλαμβάνει τη βιοψία των εμβρύων στο εμβρυολογικό εργαστήριο. Με τη διαδικασία της βιοψίας, μερικά βλαστομερή (κύτταρα) από τα αναπτυσσόμενα έμβρυα απομονώνονται και αναλύονται σε κατάλληλα εκπαιδευμένο γενετικό εργαστήριο.
Η βιοψία των εμβρύων πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια.
- Την 3η ημέρα μετά τη συλλογή ωαρίων, σε εκείνα τα έμβρυα σε περίπου 8 κύτταρα ήταν η πρώτη μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε.
- Την 5η ημέρα μετά τη συλλογή ωαρίων, για τα έμβρυα που βρίσκονται στο στάδιο της βλαστοκύστης. Η βιοψία βλαστοκύστης κερδίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον και τείνει να αντικαταστήσει τη βιοψία της 3ης ημέρας, καθώς έχει πολλά πλεονεκτήματα ως μέθοδος.
- Εναλλακτικά έχει προταθεί η βιοψία πολικού σωματίου για τον έλεγχο της ποιότητας του μητρικού γενετικού υλικού χωρίς να παρεμβαίνει στο έμβρυο, αλλά, λόγω των περιορισμών της μεθόδου, δε χρησιμοποιείται συχνά.
Η πιο συνηθισμένη διαδικασία που ακολουθεί την τεχνική της βιοψίας είναι η κατάψυξη των βιοψιών των βλαστοκύστεων εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, έως ότου ληφθούν τα τελικά αποτελέσματα από το γενετικό εργαστήριο. Η εμβρυομεταφορά πραγματοποιείται σε επόμενο κύκλο, όταν οι γυναίκες έχουν μια βέλτιστη ενδομητρική προετοιμασία, με τα προτεινόμενα μόνο έμβρυα, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια υγιής εγκυμοσύνη.
Η εκπαίδευση των εμβρυολόγων μας στην τεχνική αυτή έχει ήδη ξεκινήσει από το 2000 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τα πιο εξελιγμένα εκπαιδευτικά πρωτόκολλα.