Πολύ συχνά στα προγράμματα εξωσωματικής γονιμοποίησης δε χορηγούμε φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών, αλλά προχωράμε σε έναν φυσικό κύκλο, κατά τον οποίο παρακολουθούμε τη φυσιολογική διαδικασία ωρίμανσης του ωαρίου που λαμβάνει χώρα σε κάθε εμμηνορροϊκό κύκλο.
Ο φυσικός κύκλος είναι μια εναλλακτική λύση για πολλές περιπτώσεις, όπως:
- Γυναίκες που δεν επιθυμούν ή δεν επιτρέπεται να λάβουν φαρμακευτική αγωγή για τη διέγερση των ωοθηκών
- Γυναίκες με δευτερογενή υπογονιμότητα (δηλαδή έχουν ήδη ένα παιδί) και δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν πολλά έμβρυα.
- Οι ωοθήκες δεν ανταποκρίθηκαν σωστά σε προηγούμενες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης μετά από φαρμακευτική αγωγή
- Γυναίκες με ιστορικό πολλαπλών αποτυχιών εξωσωματικής γονιμοποίησης ή αποβολών
- Γυναίκες σε προχωρημένη ηλικία ή με ιστορικό χαμηλής ποιότητας εμβρύων σε προηγούμενες προσπάθειες, μετά από διέγερση πολλαπλών ωοθυλακίων.
Παρόλο που η εξωσωματική γονιμοποίηση σε ένα φυσικό κύκλο έχει συχνά αποδειχθεί πολύτιμη, εντούτοις θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για την ανάπτυξη ενός μόνο ωαρίου και κατά συνέπεια για την ανάπτυξη ενός μόνο εμβρύου, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εγκυμοσύνης εάν το γονιμοποιημένο ωάριο δε διαιρεθεί σωστά.
Για το λόγο αυτό, στο Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών προχωράμε σε δύο κατευθύνσεις κατά την εκτέλεση της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε φυσικό κύκλο. Εάν οι συνθήκες είναι πολύ ενθαρρυντικές (πάχος ενδομητρίου, μορφολογική αξιολόγηση του εμβρύου, ιατρικό ιστορικό κ.λπ.) προχωράμε στην εμβρυομεταφορά.
Διαφορετικά συλλέγουμε επαρκή αριθμό γονιμοποιημένων ωαρίων (μετά από επαρκή αριθμό φυσικών κύκλων) τα οποία κρυοσυντηρούνται. Στη συνέχεια, μετά την κατάλληλη προετοιμασία του ενδομητρίου, προχωράμε στην απόψυξη των γονιμοποιημένων ωαρίων και στην εμβρυομεταφορά με 3-4 έμβρυα το πολύ (ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας), αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης.