Close Ask the doctor popup form

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η επικοινωνία σας είναι εμπιστευτική. Η ομάδα των ιατρών/συντονιστών εξωσωματικής γονιμοποίησης θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

    ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ / ΜΙΚΡΟΓΟΝΙΜΟΠΟIΗΣΗ

    Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο γνωστή μέθοδος στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και περιλαμβάνει τη γονιμοποίηση του ωαρίου και την εκκόλαψη του εμβρύου που παράγεται σε εργαστηριακές συνθήκες. Η διαδικασία χωρίζεται σε διάφορα στάδια που ξεκινούν με τη διερεύνηση της υπάρχουσας γονιμότητας μέσω πλήρους εξέτασης τόσο των γυναικείων όσο και των ανδρικών παραγόντων, καθώς και με αιματολογικό και ορμονικό έλεγχο. Ακολουθεί η διέγερση των ωοθηκών μέσω φαρμακευτικής αγωγής που οδηγεί στην εμβρυομεταφορά, η οποία στην πραγματικότητα αποτελεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

    Η γονιμοποίηση των ωαρίων γίνεται είτε με τη μέθοδο της κλασικής εξωσωματικής γονιμοποίησης (συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση) είτε με τη μέθοδο της ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος (ICSI).

     

    Γονιμοποίηση

    • Συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση

    Η συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο γνωστή και η πρώτη μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτό περιλαμβάνει τη συν-εκκόλαψη του/των ωοκυττάρου/ων με επαρκή αριθμό ειδικά προετοιμασμένων, κινητικών σπερματοζωαρίων για περίοδο 16-18 ωρών. Έτσι, οι πιο προοδευτικά κινητικές και συνήθως φυσιολογικές μορφές σπερματοζωαρίων διεισδύουν στην περιοχή των ωαρίων, όπως συμβαίνει στη φυσική σύλληψη, και επέρχεται γονιμοποίηση.

    Μετά την περίοδο συν-εκκόλαψης (16-18 ώρες), οι εμβρυολόγοι αναγνωρίζουν τα κατάλληλα γονιμοποιημένα ωάρια και αρχίζει η εμβρυϊκή ζωή, υπό ειδικές συνθήκες σε ειδικά σχεδιασμένους επωαστήρες.

    • Ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI)

    Η ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI) είναι η πιο επαναστατική μέθοδος στην εξωσωματική γονιμοποίηση, από την τυχαία έναρξή της το 1992 από τον Palermo στις Βρυξέλλες. Με τη μέθοδο αυτή έχουν γεννηθεί εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως, από το γενετικό υλικό του πατέρα τους, ακόμη και σε περιπτώσεις με εξαιρετικά χαμηλές παραμέτρους σπέρματος.

    Για τη διαδικασία, τα ωάρια μετά την ανάκτηση απομονώνονται από τα περιβάλλοντα κύτταρα (αποπλατυσμένα σωματικά κύτταρα) και μόνο εκείνα που είναι ώριμα (μετάφαση ΙΙ) προωθούνται για μικρογονιμοποίηση.

    Σε ένα σύστημα μικροχειρισμού, ένα σπερματοζωάριο επιλέγεται και αναρροφάται σε μια ειδική μικροπιπέτα και εισάγεται στο κυτταρόπλασμα κάθε ωοκυττάρου. Στη συνέχεια, το γονιμοποιημένο ωάριο διατηρείται σε συνθήκες καλλιέργειας σε επωαστήρα και 16-18 ώρες αργότερα, οι εμβρυολόγοι ελέγχουν την ύπαρξη δύο προπυρήνων στο κυτταρόπλασμα (θηλυκού και αρσενικού), γεγονός που υποδηλώνει την επιτυχή τεχνική γονιμοποίησης. Επιπλέον, οι συνθήκες καλλιέργειας in vitro είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές της συμβατικής εξωσωματικής γονιμοποίησης.

    • Βελτιώσεις της ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος (ICSI): Ενδοκυτταροπλασματική έγχυση μορφολογικά επιλεγμένου σπερματοζωαρίου (IMSI) / φυσιολογική ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (PICSI)

     

    Μέθοδος φυσιολογικής ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος (PICSI)

     

    Πρόκειται για έναν τρόπο γονιμοποίησης που βασίζεται στη φυσιολογία του σπέρματος και του ωαρίου, εξ ου και η ονομασία φυσιολογική ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (PICSI).

    Η διαφορά της με την ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI) έγκειται στη χρήση ειδικών πλακών και μέσων καλλιέργειας όπου τοποθετούνται μικρές ποσότητες επεξεργασμένου δείγματος σπέρματος του συζύγου.

    Σε αυτό το υλικό είναι αδύνατη η δέσμευση των ανώριμων μορφών σπέρματος, καθώς δε διαθέτουν τους κατάλληλους υποδοχείς. Αντιθέτως, τα σπερματοζωάρια με σαφώς περιορισμένες χρωμοσωμικές ανωμαλίες και σημαντική βελτίωση της ωρίμανσης του πυρήνα τους δεσμεύονται και επιλέγονται για γονιμοποίηση.

     

    Μέθοδος ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης μορφολογικά επιλεγμένου σπερματοζωαρίου (IMSI)

     

    Αποτελεί βελτίωση της τεχνικής της μικρογονιμοποίησης (ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος – ICSI), όπου μορφολογικά επιλεγμένα σπερματοζωάρια εγχέονται κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης.

    Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις σοβαρής ασθενο-τερατο-σπερμίας, όπου στο δείγμα σπέρματος του άνδρα υπάρχουν πολλά σπερματοζωάρια με αποκλίνουσα μορφολογία. Με τη βοήθεια ειδικών φακών επιτυγχάνεται μικροσκοπία υψηλής ευκρίνειας καθώς και μεγέθυνση της εικόνας των σπερματοζωαρίων περίπου 6.500 φορές. Ως εκ τούτου έχουμε λεπτομερή απεικόνιση της κεφαλής και της μορφολογίας τους και μόνο τα καλύτερα σπερματοζωάρια από άποψη μορφολογίας χρησιμοποιούνται για τη γονιμοποίηση των ωαρίων. Τα μειονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι είναι χρονοβόρα, δεν εφαρμόζεται εύκολα και δε φαίνεται να είναι πολύ επαρκής.

    Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη μέθοδο γονιμοποίησης

    Πότε η ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI) είναι η τεχνική πρώτης επιλογής για τη γονιμοποίηση;

    Ορισμένες ενδείξεις για τη διαδικασία ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος (ICSI) μπορεί να οφείλονται σε ανδρικούς, γυναικείους παράγοντες ή σε συνδυασμό και των δύο:
    Παράμετροι διαταραγμένου σπέρματος (χαμηλή συγκέντρωση ή/και κινητικότητα, πάρα πολλές μη φυσιολογικές μορφές, παρουσία οξειδωτικού στρες κ.λπ.).

    • Παρουσία διαφόρων κυττάρων στο σπέρμα, αιτία χρόνιας φλεγμονής
    • Ειδικό ιατρικό ιστορικό (π.χ. κύκλοι προεμφυτευτικού γενετικού ελέγχου – PGT)
    • Θέρμανση και γονιμοποίηση προηγουμένως υαλοποιημένων ωοκυττάρων
    • Πολλές αποτυχημένες προηγούμενες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, με/και χαμηλό αντίκτυπο

    Ποια τεχνική μεταξύ της φυσιολογικής ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος (PICSI) και της ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης μορφολογικά επιλεγμένου σπερματοζωαρίου (IMSI) απέδειξε ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα και είναι πιο επιτυχημένη;

    Σε κάθε τεχνική (φυσιολογική ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος – PICSI) και ενδοκυτταροπλασματική έγχυση μορφολογικά επιλεγμένου σπερματοζωαρίου – IMSI) που χρησιμοποιήσαμε είτε χωριστά είτε σε συνδυασμό, επιλέγουμε ώριμα και μορφολογικά φυσιολογικά σπερματοζωάρια.
    Ειδικά για τη μέθοδο φυσιολογικής ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος (PICSI), η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στο Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών, παρατηρείται σαφής βελτίωση της ποιότητας των εμβρύων, αύξηση της πιθανότητας εμφύτευσης, αύξηση του ποσοστού κλινικών κυήσεων και μείωση των κλινικών αποβολών.

    Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις και να συζητήσουμε μαζί σας.