Close Ask the doctor popup form

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η επικοινωνία σας είναι εμπιστευτική. Η ομάδα των ιατρών/συντονιστών εξωσωματικής γονιμοποίησης θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

    ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

    Η ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών με τη χρήση ειδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων είναι μια εξατομικευμένη θεραπεία για κάθε ασθενή, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και να αποφευχθούν επιπλοκές. Οι γυναίκες που ακολουθούν πρόγραμμα διέγερσης των ωοθηκών συνεχίζουν κανονικά τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

    Σε γενικές γραμμές, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στα πρωτόκολλα διέγερσης των ωοθηκών είναι:

    • Γοναδοτροπίνες που διεγείρουν τις ωοθήκες!

    Χορηγούνται με τη μορφή ενέσεων, συνήθως υποδόρια, στην κοιλιά ή στο μηρό με μια μικρή βελόνα τύπου ινσουλίνης, περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα.

    Η δοσολογία (πόσες «μονάδες» του φαρμάκου) προσαρμόζεται ανάλογα με πολλές παραμέτρους της ασθενούς (ορμονική κατάσταση/ΔΜΣ κ.λπ.), ακόμη και μεταξύ διαφορετικών κύκλων της ίδιας ασθενούς και ανάλογα με την πρόοδο κάθε κύκλου.

    Μπορούν να συνταγογραφηθούν διάφορα φαρμακευτικά σχήματα γοναδοτροπινών και διαφορετικές ορμόνες (θυλακιοτρόπος ορμόνη – FSH, ωχρινοτρόπος ορμόνη – LH, συνδυασμός τους) με οποιαδήποτε προέλευση (ανασυνδυασμένες ή ανθρώπινες/κεκαθαρμένες).

    • Ανάλογα της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών (GnRH).

    Η εκλυτική ορμόνη των γοναδοτροπινών (GnRH) διεγείρει την απελευθέρωση γοναδοτροπινών. Η χορήγηση αναλόγων αυτής της ορμόνης επιτυγχάνει την καταστολή των ενδογενών γοναδοτροπινών στις γυναίκες (εκείνων που παράγει το ίδιο το σώμα). Αυτή η καταστολή μας επιτρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης (αφού μπορούμε να ρυθμίσουμε τη διέγερση με ενέσεις γοναδοτροπινών) και μας εξασφαλίζει επίσης ότι δε θα συμβεί ξαφνική αύξηση της ενδογενούς ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH). Σε μια τέτοια περίπτωση, η ξαφνική αύξηση θα οδηγούσε σε εσφαλμένη ωορρηξία και, συνεπώς, σε αναπόφευκτη ακύρωση της προσπάθειας.

    • Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι αναλόγων εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών (GnRH) (αγωνιστές και ανταγωνιστές), οι οποίοι διαφέρουν ως προς τον τρόπο και τον απαιτούμενο χρόνο για την επίτευξη της καταστολής.
    • Τα ανάλογα χορηγούνται καθημερινά περίπου την ίδια ώρα, με τη μορφή υποδόριας ένεσης ή σπανιότερα ως εισπνεόμενα φάρμακα.Μπορούν να προταθούν διάφορα πρωτόκολλα ελεγχόμενης διέγερσης των ωοθηκών, τα οποία διαφέρουν ως προς το πότε θα αρχίσει η ορμονική καταστολή με τη χορήγηση αναλόγων:

       

    • Το μακρύ πρωτόκολλο, όπου αρχίζουμε τις καθημερινές ενέσεις του αναλόγου από τον προηγούμενο κύκλο διέγερσης (περίπου επτά ημέρες πριν από την αναμενόμενη πρώτη ημέρα της περιόδου) και μετά την έναρξη της περιόδου (αφού η επιτυχία της καταστολής επιβεβαιώνεται με τη μέτρηση των επιπέδων οιστραδιόλης στο αίμα), μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διέγερση των ωοθηκών με τη χορήγηση γοναδοτροπινών.
    • Το βραχύ πρωτόκολλο, όπου ξεκινάμε τις ενέσεις του αναλόγου τη 2η ημέρα της περιόδου και την επόμενη ημέρα (την 3η ημέρα της περιόδου) ξεκινάμε επίσης τις ενέσεις γοναδοτροπίνης.
    • Το πρωτόκολλο του ανταγωνιστή, όπου αρχίζουμε πρώτα τις ενέσεις γοναδοτροπίνης την 2η ημέρα της περιόδου και συνεχίζουμε με την προσθήκη των ενέσεων του ανταγωνιστή, όταν τα αναπτυσσόμενα ωοθυλάκια έχουν μέση διάμετρο 14-15 χιλ., δηλαδή περίπου την 6η-7η ημέρα της διέγερσης. 


    Η χορήγηση ανασυνδυασμένης ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) επιβεβαιώνει το τέλος της περιόδου διέγερσης!!!

     

    Εγχέεται με μία μόνο δόση την κατάλληλη στιγμή για να προκαλέσει την τελική ωοθυλακική και ωοκυτταρική ωρίμανση και η ανάκτηση ωαρίων προγραμματίζεται περίπου 34-36 ώρες αργότερα.

    Για κάθε γυναίκα που υποβάλλεται σε διέγερση των ωοθηκών, η στενή παρακολούθηση από το θεράποντα ιατρό με διαδοχικές υπερηχογραφικές εξετάσεις και ορμονικές αναλύσεις είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

     

    Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη διέγερση των ωοθηκών

    Ποιο είναι το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής;

    Η απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται στις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχει σημαντικά υψηλό κόστος και, κατά συνέπεια, πολλές φορές ανησυχούν τα ζευγάρια για αυτό το επιπλέον κόστος. Ωστόσο, μέσω του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) εξασφαλίζεται ότι κάθε ασθενής μπορεί να εφοδιαστεί δωρεάν με τα εν λόγω φάρμακα, αφού υποβάλει αίτηση σε ειδική επιτροπή.

    Ποιες είναι οι παρενέργειες της χορήγησης του φαρμάκων;

    Στην πλειονότητα των γυναικών που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τη διέγερση των ωοθηκών προκειμένου να επιχειρήσουν έναν κύκλο, η λήψη ορμονών δεν προκαλεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ένα μικρό ποσοστό γυναικών μπορεί να εμφανίσει ελαφρύ πρήξιμο ή μικρή κατακράτηση, τα οποία είναι ανεκτά συμπτώματα χωρίς σημαντική αξιολόγηση.

    Καρκίνος και διέγερση των ωοθηκών

    Υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε, οι οποίοι ακολουθούν την υπόθεση ότι η μακρά διαδικασία θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο είδος καρκίνου (π.χ. καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών) μεταξύ των υποψηφίων για εξωσωματική γονιμοποίηση. Το συμπέρασμα στη βιβλιογραφία δείχνει ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού μπορεί να είναι αυξημένος, αλλά σε εκείνες τις γυναίκες με θετικό οικογενειακό ιστορικό και σχετικά κληρονομικά γονίδια.

    Επιπλέον, η συσχέτιση μεταξύ των φαρμάκων υπογονιμότητας και του καρκίνου των ωοθηκών πρέπει να εξεταστεί με τη μελέτη και άλλων παραγόντων, όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, ο αριθμός γεννηθέντων τέκνων, οι γενετικοί παράγοντες (π.χ. οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο των ωοθηκών) και η αιτιολογία της υπογονιμότητας, σε συνδυασμό με μεγαλύτερους χρόνους παρακολούθησης.

    (Πηγές: In-Vitro Fertilization Impact on the Risk of Breast Cancer: A Review Article, 2021 | Risk of ovarian cancer in women treated with ovarian stimulating drugs for infertility (Review), 2019)

    Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις και να συζητήσουμε μαζί σας.