Η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) είναι η πρώτη και η λιγότερο επεμβατική θεραπεία στην τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η διαδικασία αυτή μιμείται τη φυσική σύλληψη, καθώς η γονιμοποίηση του ωαρίου από τα σπερματοζωάρια γίνεται στο γυναικείο γεννητικό σύστημα (σάλπιγγα).
Η διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί και να προταθεί:
- Σε περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας
- Όταν η γυναίκα έχει τουλάχιστον μία σάλπιγγα ανοικτή και υγιή
- Εάν το σπέρμα δε θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη γονιμότητα του άνδρα
- Σε περιπτώσεις σεξουαλικής δυσλειτουργίας που εμποδίζουν τη συνάντηση του ωαρίου και του σπέρματος στο γυναικείο γεννητικό σύστημα
Η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης με την τοποθέτηση ειδικά προετοιμασμένων σπερματοζωαρίων, απευθείας στη μήτρα μέσω ενός ειδικού λεπτού καθετήρα, περίπου την ώρα της ωορρηξίας (τη στιγμή που η ωοθήκη απελευθερώνει ένα ή περισσότερα ωάρια). Το προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι το σπέρμα και το ωάριο να ενωθούν στη σάλπιγγα και αν αυτό συμβεί, οδηγεί σε εγκυμοσύνη.
Ομόλογη ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI)
Αυτό συμβαίνει όταν το σπέρμα προέρχεται από το σύζυγο της γυναίκας. Αν και τα ποσοστά εγκυμοσύνης είναι ιστορικά χαμηλά και συνήθως απαιτούνται πολλαπλές ενδομήτριες σπερματεγχύσεις (IUI) για να υπάρξει επιτυχία, η θεραπεία προτιμάται από τις γυναίκες, επειδή είναι εύκολη και καλά ανεκτή, είναι λιγότερο επεμβατική, απαιτεί ελάχιστη ή καθόλου φαρμακευτική αγωγή και έχει χαμηλό κόστος σε σύγκριση με την εξωσωματική γονιμοποίηση.
Ετερόλογη ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI)
Στην περίπτωση αυτή το σπέρμα ανήκει σε δότη. Θα μπορούσε να είναι η κύρια επιλογή σε περίπτωση αζωοσπερμίας, παρουσία σοβαρών ασθενειών που μπορούν να μεταδοθούν γενετικά από τον πατέρα ή για ελεύθερες γυναίκες.