Το μεγάλο κενό που υπάρχει στην πατρίδα μας σε ό,τι αφορά την καθοδήγηση των νέων ανθρώπων που προσβάλλονται από καρκίνο και πρέπει να διατηρήσουν αναπαραγωγικό υλικό, ώστε αργότερα, όταν θα έχουν αποθεραπευτεί, να μπορέσουν να αποκτήσουν δικό τους παιδί, έρχεται να καλύψει με μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Πρόκειται για το τμήμα ΓΟΝΕΑΣ –το ακρωνύμιό του προκύπτει από τη φράση «Γονιμότητα σε Νεοπλασματικούς Ασθενείς»–, το οποίο κλείνει σε λίγο έναν χρόνο ζωής, καθώς τα εγκαίνια της λειτουργίας του (με το εναρκτήριο συνέδριο) συνέπεσαν με την επιβολή των capital controls πέρυσι το καλοκαίρι. «Στο διάστημα αυτό δεκαπέντε ασθενείς νεαρής ηλικίας με νεοπλασματική νόσο έχουν συμμετάσχει σε συμβουλευτικές συνεδρίες και τέσσερις ασθενείς (κορίτσια και νεαρές γυναίκες) έχουν ήδη προχωρήσει σε κατάψυξη ωοθηκικού ιστού.
Επίσης, το τμήμα έχει πραγματοποιήσει ομαδικές και ατομικές ενημερωτικές εκδηλώσεις σε λειτουργούς υγείας, ενώ μέσα στον Ιούνιο προγραμματίζεται το επόμενο συνέδριο, όπου θα παρουσιαστούν ο απολογισμός των πεπραγμένων μας και οι νεότερες εξελίξεις στον χώρο» επισημαίνει ο Εμμανουήλ Τερζάκης, μαιευτήρας-γυναικολόγος και υπεύθυνος του τμήματος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και διευθυντής της Κλινικής Μαστού του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», Ευάγγελος Φιλόπουλος, εξηγεί πώς διαμορφώθηκε η ανάγκη για την ύπαρξη μιας τέτοιας υπηρεσίας στον ελλαδικό χώρο: «Κάθε χρόνο έχουμε στην πατρίδα μας περίπου 350 νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου που σε ποσοστό 75%-80% είναι πλέον ιάσιμα. Τα παιδιά αυτά και τα σπανιότερα περιστατικά των εφήβων με νεοπλασματική νόσο, καθώς και οι νέοι ενήλικες που θα υποβληθούν σε αντικαρκινική αγωγή, θα αποθεραπευτούν χάρη στα νέα φάρμακα. Καθώς όμως πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή άλλες κυτταροτοξικές θεραπείες, θα χάσουν το αναπαραγωγικό τους υλικό.
Οπότε, για να μπορέσουν να τεκνοποιήσουν στο μέλλον, είναι απαραίτητη η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού, ωαρίων ή σπερματοζωάριων ή γονιμοποιημένων ωαρίων (αν πρόκειται για ζευγάρι) προτού ξεκινήσει η αντικαρκινική αγωγή. Ο ΓΟΝΕΑΣ προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του και στελεχώνεται από εξειδικευμένους μαιευτήρες-χειρουργούς-γυναικολόγους, νοσηλεύτριες, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Στις οικογένειες με ογκολογικό ασθενή που έρχονται για καθοδήγηση το τμήμα μεσολαβεί ώστε να μειωθεί δραστικά το κόστος της κατάψυξης του αναπαραγωγικού υλικού, καθώς και της εξωσωματικής γονιμοποίησης η οποία θα απαιτηθεί αργότερα προκειμένου τα αποθεραπευμένα άτομα να τεκνοποιήσουν».
Όπως προσθέτει ο μαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος Βασίλης Αθανασίου από το Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών, που συνεργάζεται με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στο πρωτοποριακό εγχείρημα: «Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, τα περιστατικά καρκίνου εμφανίζονται κατά 45% σε άνδρες και κατά 39% σε γυναίκες, ενώ ένας στους 72 άνδρες και μία στις 51 γυναίκες με καρκίνο είναι κάτω των 39 ετών. Οι ασθενείς αυτοί σε ποσοστό 80% επιβιώνουν της περιπέτειάς τους και συνεπώς μπορούν στο μέλλον να αποκτήσουν δική τους οικογένεια». Η ίδρυση του τμήματος ΓΟΝΕΑΣ ανακοινώθηκε από τον κ. Αθανασίου και τον κ. Φιλόπουλο στην εκδήλωση υγείας και ευεξίας με τίτλο «Health and Wellness Secrets» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ecali Club, με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες, συντονίστρια τη δημοσιογράφο Υγείας Αλεξία Σβώλου και τη Free Sunday χορηγό επικοινωνίας.