Close Ask the doctor popup form

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η επικοινωνία σας είναι εμπιστευτική. Η ομάδα των ιατρών/συντονιστών εξωσωματικής γονιμοποίησης θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

    ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ

    Τι είναι τα ινομυώματα?

     

    Η μήτρα της γυναίκας αποτελείται από μυϊκό ιστό που ονομάζεται λείος μυϊκός ιστός. Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι στην κοιλότητα της μήτρας. Υπάρχει σίγουρα ένα γενετικό στοιχείο και δεν έχουν βρεθεί παράγοντες του τρόπου ζωής που προκαλούν ινομυώματα της μήτρας.

    Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών (περίπου 40-50%) θα αναπτύξει ινομυώματα, τα οποία, ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση τους στη μήτρα, είναι πιθανό να προκαλέσουν δυσμηνόρροια, βαρείς εμμηνορροϊκούς κύκλους, υπερβολική αιμορραγία, κηλίδες μεταξύ των περιόδων και προβλήματα αναπαραγωγής.

    Μπορούν επίσης να προκαλέσουν συχνά ουρολογικά προβλήματα ή δυσφορία στο έντερο λόγω της πίεσης που ασκείται στην περιοχή της κοιλιάς. Αυξημένη ούρηση και δυσκοιλιότητα, καθώς κάποια από τα συμπτώματα των πολύ μεγάλων ινομυωμάτων, είναι συμπτώματα λόγω όγκου.

    Τα ινομυώματα διακρίνονται σε τρεις τύπους, ανάλογα με τη θέση τους: υποβλεννογόνια, ενδοτοιχωματικά και υπορρογόνια. Τα ινομυώματα μπορεί να διαφέρουν σε μέγεθος, που κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά έως μερικά εκατοστά, και μπορεί είτε να αυξάνονται γρήγορα είτε να παραμένουν σταθερά για χρόνια.

    Η ανάπτυξη ινομυωμάτων συνήθως μειώνεται κατά την εμμηνόπαυση, με τη μείωση των οιστρογόνων.

     

    Διάγνωση των ινομυωμάτων

     

    Η καλύτερη μέθοδος για τη διάγνωση των ινομυωμάτων είναι το διακολπικό υπερηχογράφημα.

    Η μαγνητική τομογραφία (MRI) είναι μια άλλη χρήσιμη μέθοδος για τη διάγνωση των ινομυωμάτων και τον ακριβή εντοπισμό της θέσης τους στην πύελο.

    Ορισμένες φορές τα υποβλεννογόνια ινομυώματα ανιχνεύονται επίσης κατά τη διάρκεια της σαλπιγγογραφίας ή της υστεροσκόπησης.

    Πως επηρεάζουν τη γονιμότητα;

     

    Εάν ένα ινομύωμα αναπτυχθεί κοντά στην είσοδο μιας σάλπιγγας, μπορεί να προκαλέσει απόφραξη της σάλπιγγας. Η επίδρασή τους στη γονιμότητα εξαρτάται από τη θέση, το μέγεθος και τα συμπτώματα που έχει μια γυναίκα.

    Τα υποβλεννογόνια ινομυώματα αποτελούν τον κύριο αρνητικό παράγοντα, εισέρχονται στην κοιλότητα της μήτρας, διαταράσσουν την αρχιτεκτονική της, προκαλούν αιμορραγία και μεταβάλλουν το ορμονικό και εκκριτικό περιβάλλον που χρειαζόμαστε για την εμφύτευση.

    Όλοι οι παραπάνω λόγοι οδηγούν σε δυσκολία σύλληψης, αυτόματες αποβολές και επιπλοκές της εγκυμοσύνης, ακόμη και πρόωρους τοκετούς και προγραμματισμένη καισαρική τομή, καθώς μπορεί να μπλοκάρουν τον τράχηλο της μήτρας.

     

    Θεραπεία των ινομυωμάτων

     

    Τα ινομυώματα μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά ή λαπαροσκοπικά. Η ανοικτή μέθοδος (λαπαροτομία) ονομάζεται κοιλιακή μυομεκτομή. Η διαδικασία περιλαμβάνει μια μικρή κοιλιακή τομή συνήθως στην περιοχή του μπικίνι, όπου ανοίγεται προσεκτικά η μήτρα και αφαιρείται το ινομύωμα.

    Η λαπαροσκοπική αφαίρεση είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία κατά την οποία γίνονται τέσσερις έως πέντε μικρές τομές στο κάτω μέρος της κοιλιάς, για να εισαχθούν τα λαπαροσκοπικά εργαλεία και να αφαιρεθούν τα ινομυώματα μέσω αυτών των μικρών ανοιγμάτων.

    Αν και έχουν δοκιμαστεί διάφορες διαδικασίες για τη θεραπεία των ινομυωμάτων, όπως η ορμονική καταστολή, η χειρουργική αφαίρεση παραμένει η πρώτη επιλογή, ιδίως σε μεγάλα συμπτωματικά ινομυώματα.

     

    Επανεμφανίζονται ακόμη και μετά τη θεραπεία;

     

    Ένας σημαντικός αριθμός γυναικών θα επανεμφανίσει ινομυώματα ακόμη και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ως εκ τούτου επιβάλλεται συχνός ιατρικός έλεγχος. Περιορισμένη πιθανότητα ανάπτυξης ή επανεμφάνισης ινομυωμάτων έχουν οι γυναίκες που βρίσκονται ήδη στην εμμηνόπαυση.

     

    Είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν όλα τα ινομυώματα;

     

    Η αφαίρεση των ινομυωμάτων δεν είναι πάντα απαραίτητη και εξαρτάται κυρίως από τη θέση τους, το είδος τους, το μέγεθός τους και ο πιο σημαντικός δείκτης είναι η προοπτική κάθε γυναίκας, η ηλικία, το σχέδιο γονιμότητας και τα συμπτώματα που μπορεί να έχει.

    Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αξιολογηθούν από το γυναικολόγο ή τον ειδικό γονιμότητας, σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα και τις πιθανές επιπλοκές μιας χειρουργικής επέμβασης.

    Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις και να συζητήσουμε μαζί σας.