Close Ask the doctor popup form

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η επικοινωνία σας είναι εμπιστευτική. Η ομάδα των ιατρών/συντονιστών εξωσωματικής γονιμοποίησης θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

    ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

    ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

    Μια πιο προηγμένη μέθοδος για τη μέτρηση του βαθμού οξείδωσης στο σπέρμα είναι η εργαστηριακή αξιολόγηση του οξειδωτικού στρες στο σπέρμα.

    Το οξειδωτικό στρες (Oxidative stress – OS) είναι το αποτέλεσμα μιας ανισορροπίας μεταξύ του σχηματισμού δραστικών μορφών οξυγόνου (Reactive oxygen species – ROS) και της αδυναμίας των διαθέσιμων αντιοξειδωτικών να εξουδετερώσουν την υπερβολική παραγωγή δραστικών μορφών οξυγόνου.

    Μικρές ποσότητες ελεύθερων ριζών (ROS) παράγονται φυσιολογικά στο σώμα και είναι απαραίτητες για την ενεργοποίηση του σπέρματος και τη γονιμοποίηση. Ωστόσο, η διαταραχή της παραγωγής τους είναι ο κύριος παράγοντας της τοξικότητας του σπέρματος. Οι υψηλές τιμές δραστικών μορφών οξυγόνου φαίνεται να είναι η κύρια αιτία του κατακερματισμού του DNA και η κύρια αιτία της αυξημένης παραγωγής τους είναι τα λευκά αιμοσφαίρια.Από την άλλη πλευρά, οι παθολογικά χαμηλές τιμές δραστικών μορφών οξυγόνου αποτελούν ακόμη μία απόδειξη υπογονιμότητας λόγω της υπερβολικής παρουσίας αντιοξειδωτικών.

    Η εξέταση οξειδωτικού στρες σπέρματος πραγματοποιείται στο Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών, μέσω μιας εξειδικευμένης συσκευής που χρησιμοποιείται στο ανδρολογικό εργαστήριο.

    Η εξέταση πραγματοποιείται σε δείγμα σπέρματος, με περιοριστική παράμετρο την παρουσία επαρκούς αριθμού σπερματοζωαρίων (συγκέντρωση σπέρματος > 1 εκατομμύριο σπερματοζωάρια/ml).

    Τα πρόσφατα βιβλιογραφικά δεδομένα δείχνουν ως πιο αντιπροσωπευτικό το αποτέλεσμα, όταν η περίοδος σεξουαλικής αποχής πριν από την εξέταση δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες.

    Σε παθολογικές περιπτώσεις συνιστάται η κατάλληλη θεραπεία καθώς και μια συμβουλευτική προσέγγιση του τρόπου ζωής (κάπνισμα, διατροφή, άσκηση κ.λπ.) ανάλογα με την παθολογία.

    Στο Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών πιστεύουμε ακράδαντα ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση και η προσαρμοσμένη θεραπεία είναι τα κλειδιά της επιτυχίας κάθε διαδικασίας γονιμότητας!

    **********************************************************

    ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ (MOSI): ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

    Παρά τις προόδους στον τομέα της ανδρικής αναπαραγωγικής υγείας, η ιδιοπαθής ανδρική υπογονιμότητα, κατά την οποία ένας άνδρας έχει αλλοιωμένα χαρακτηριστικά σπέρματος χωρίς αναγνωρίσιμη αιτία και δεν υπάρχει υπογονιμότητα από γυναικείο παράγοντα, παραμένει μια δύσκολη κατάσταση για τη διάγνωση και τη διαχείριση. Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι το οξειδωτικό στρες (OS) διαδραματίζει ανεξάρτητο ρόλο στην αιτιολογία της ανδρικής υπογονιμότητας, καθώς το 30%-80% των υπογόνιμων ανδρών έχουν αυξημένα επίπεδα αντιδραστικών μορφών οξυγόνου στο σπέρμα. Το οξειδωτικό στρες (OS) μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα μέσω διαφόρων μονοπατιών, συμπεριλαμβανομένης της παρεμβολής στη χωρητικότητα και της πιθανής βλάβης της μεμβράνης και του DNA του σπέρματος, η οποία μπορεί να μειώσει τη δυνατότητα γονιμοποίησης ενός ωαρίου σε ένα υγιές έμβρυο. Συνεπώς, η επαρκής αξιολόγηση του ανδρικού αναπαραγωγικού δυναμικού θα πρέπει να περιλαμβάνει αξιολόγηση του οξειδωτικού στρες (OS) του σπέρματος.

    Προτείνουμε τον όρο ανδρική υπογονιμότητα οξειδωτικού στρες (Male Oxidative Stress Infertility) ή MOSI, ως έναν νέο περιγραφικό όρο για τους υπογόνιμους άνδρες με μη φυσιολογικά χαρακτηριστικά σπέρματος και οξειδωτικό στρες (OS), συμπεριλαμβανομένων πολλών ασθενών που προηγουμένως είχαν ταξινομηθεί ως ασθενείς με ιδιοπαθή ανδρική υπογονιμότητα. Το δυναμικό οξείδωσης – αναγωγής (ORP) μπορεί να είναι ένας χρήσιμος κλινικός βιοδείκτης για την ταξινόμηση της ανδρικής υπογονιμότητας οξειδωτικού στρες, καθώς λαμβάνει υπόψη τα επίπεδα τόσο των οξειδωτικών όσο και των αναγωγικών ουσιών (αντιοξειδωτικών). Τρέχοντα πρωτόκολλα θεραπείας για οξειδωτικό στρες (OS), συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αντιοξειδωτικών, δε βασίζονται σε αποδείξεις και έχουν τη δυνατότητα επιπλοκών και αυξημένων δαπανών που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη.

    Η χρήση μιας εύκολης, αναπαραγώγιμης και οικονομικά αποδοτικής δοκιμής για τη μέτρηση του δυναμικού οξείδωσης – αναγωγής (ORP) μπορεί να παρέχει μια πιο στοχευμένη, αξιόπιστη προσέγγιση για τη χορήγηση αντιοξειδωτικής θεραπείας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο υπερδοσολογίας αντιοξειδωτικών. Με την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση και κατανόηση της ανδρικής υπογονιμότητας οξειδωτικού στρες (MOSI) ως ξεχωριστής διάγνωσης ανδρικής υπογονιμότητας, οι μελλοντικές ερευνητικές προσπάθειες μπορούν να διευκολύνουν την ανάπτυξη τεκμηριωμένων θεραπειών που στοχεύουν στην υποκείμενη αιτία της.

    Πηγή: Male Oxidative Stress Infertility – The World Journal of Men’s Health